Američka ekspedicija, vredna više od dva miliona dolara, pokušaće da sazna šta se tačno dogodilo slavnoj avijatičarki Ameliji Erhart koja je pre 75 godina nestala iznad Južnog Pacifika.

Grupa naučnika, istoričara i spasilaca u narednih mesec dana pokušaće da otkrije šta se dogodilo prvoj ženi avijatičaru Ameliji Erhart. Naučnici su krenuli na  putovanje do zabačenog ostrva u pacifičkoj državi Kiribati, verujući da će u njegovim vodama pronaći olupinu aviona Amelije Erhart. 

Ko je bila Amelija Erhart?

Amelija Erhart (Amelia Earhart) je bila je pionir avijacije i pisac. Svoj prvi let je obavila 1919. godine.

U maju 1932. je preletela Atlantik, samo godinu dana nakon Čarlsa Lindberga i tako postala prva žena kojoj je to pošlo za rukom.

Njen naredni podvig bio je let od Havaja do Kalifornije, kada je postavila rekord kao prva osoba koja je letela sama sa Havaja u unutrašnjost kopna.Na put oko sveta sa Nunanom krenula je 1. juna 1937. godine.

Preleteli su 22.000, a ostalo im je 7.000 kilometara kada je, ubrzo nakon poletanja iz Nove Gvineje, njihov avion nestao nedaleko od ostrva Haulend u Tihom okeanu.

Postoje sumnje da su ih američke vlasti poslale u špijunsku akciju, a srušili Japanci.

Njihova radna teorija je da su avijatičarka i njen navigator Fred Nunan sleteli na greben nedaleko od koralnog ostrva Nikumaroro, gde su preživeli kratko vreme.

Osnivač i direktor Međunarodne grupe za pronalazak istorijskih letelica, koja vodi potragu, Rik Gilespi, rekao je da sve navodi na zaključak da je avion sleteo na taj greben i da je olupina još uvek tamo.

Prilikom ranijih poseta ostrvu nađeni su predmeti koji su mogli da pripadaju Erhartovoj i Nunanu, a eksperti kažu da se na fotografiji obale ostrva iz oktobra 1937. godine vidi mutan obris nečega što bi mogao da bude stajni trap aviona Amelije Erhart.

Ta fotografija bila je dovoljna da podstakne Stejt department da organizuje prikupljanje sredstava za privatno finansiranu ekspediciju, kao i da vlada Kiribatija potpiše ugovor sa grupom o saradnji u slučaju nekog otkrića, rekao je Gilespi.

S druge strane, u slučaju da je avion otplutao predaleko ili se raspao u sitne delove koji se ne mogu pronaći, ekspedicija bi mogla da bude promašaj, jer teorija onda ne bi mogla da se dokaže.

Druga grupa koja radi na osnovu drugačije teorije, za ovu godinu planira putovanje do lokacije nedaleko od ostrva Haulend.

Amelija Erhart i Nunan leteli su iz Nove Gvineje do ostrva Haulend kada su 2. jula 1937. godine nestali tokom njenog pokušaja da postane prva žena koja je dovršila let oko sveta.

Gilespijeva grupa prikupila je dovoljno novca za jednomesečno putovanje pomoću pojedinačnih i korporativnih sponzora, uključujući kanal Diskaveri koji planira da snimi dokumentarni film o ekspediciji i prikaže ga u avgustu, kao i 250.000 dolara besplatnih usluga „Fedeksa" za prenošenje podvodne opreme.

Ako misija uspe, rešiće misteriju koja zaokuplja svetsku pažnju od njenog nestanka.

Misija će trajati 26 dana, uključujući 10 dana potrage i 16 dana putovanja od Honolulua do koralnog ostrva.

Članovi ekspedicije putovaće brodom Univerziteta Havaja za okeanografsko istraživanje.

Gilespijeva grupa će, pored ostalog, koristiti vozilo robota koje izgleda kao torpedo i služi za pretragu terena na dnu okeana, kao i drugo vozilo na daljinsko upravljanje koje će snimati fotografije.

Tekst je objavljen 4. jula 2012. godine na sajtu RTS-a. Sajt Aviokarta.net ga danas 24. jula 2012. prenosi u celosti u čast 115. godišnjice od rođenja Amelije Erhart.