»Aerodromske ture

Aerodromske ture

Veliki svetski aerodromi organizuju posete i obilaske aerodromskih sadržaja. Za posetioce, zaljubljenike u avijaciju, turiste ili putnike u tranzitu koji žele da na zanimljiv način popune vreme posebne aerodromske službe organizuju veoma zanimljive aerodromske ture.

Najzanimljivije su one koje posetioce vode u obilaske skrivenih aerodromskih sadržaja odnosno raznih aerodromskih službi sa kojima putnici nemaju direktan kontakt poput službi za tehničko održavanje aviona koje su smeštene u udaljenim džinovskim hangarima ili vatrogasnih službi.

Minhenski aerodrom

Na minhenskom aerodromu postoji pedesetominutna tura obilaska aerodromskih sadržaja. Tokom obilaska prelazi se put od 12 kilometara tokom koga se obilaze piste, hangari i razne druge pomoćne zgrade sa brojnim stručnim službama.

Tokom obilaska stručni vodiči upoznaju posetioce sa raznim aerodromskim procedurama koje su skrivene daleko od očiju običnih putnika. Ture su dostupne svakodnevno za pojedinačne posetioce i manje grupe.

Za veće grupe od preko 20 osoba potrebno je ranije ugovoriti posetu. Cena obilaska aerodromskih sadržaja je 9 evra za odrasle (preko 14 godina), 4 evra za decu od 5 do 14 godina i besplatno za mlađu decu. Grupe polaze iz Visitor’s Centra.

Ciriški aerodrom

Na ovom aerodromu postoje brojne mogućnosti za zabavu a jedna od omiljenih su aerodromske ture. Obilazak aerodroma je grupni (do 80 posetilaca). Cena obilaska je od 165 evra za grupe do 20 posetilaca. Posetioci ne mogu biti mlađi od 12 godina. Obilazak traje dva sata, apotrebno ga je najaviti mesec dana unapred.

Moguće je uplatiti i kombinovanu turu obilaska aerodroma sa posmatranjem aviooperacija u trajanju od dodatnih pola sata.

Ova proširena tura košta 250 evra za grupu do 20 putnika. Nakon obilaska aerodroma ona se realizuje na platformama.

Posetioci su sve vreme u autobusu i imaju stručnog komentatora koji im opisuje aviooperacije koje posmatraju.

Praški aerodrom

Na aerodromu u Pragu postoje organizovane ture za posetioce. One mogu biti individualne ili grupne i dostupne su u određenim danima prema unapred pripremljenom kalendaru aerodromskih službi. Zainteresovani mogu da provere termine obilazaka na sajtu aerodroma. Cena obilaska je oko 6 evra (150 kruna), a preporuka je da se za obilaske prijavljuju stariji od 15 godina.

Individualni obilasci su mogući prema dva programa (razlika je samo u rutama). Posetioci obilaze spasilaču i vatrogasnu aerodromsku službu, upoznaju se sa procedurama i avioperacijama u kargo zoni i imaju mogućnost da iz neposredne blizine pored same piste posmatraju sletanja i poletanja. Obilazak aerodroma traje 120 minuta. Prvi deo se obilazi autobusom, a potom i pešice.

Grupne ture su namenjene većim grupama posetilaca: školama ili raznim profesionalcima koji se bave avijacijom.

Bečki aerodrom

Na bečkom aerodromu postoji VISITAIR Centar, koji je namenjen posetiocima aerodroma koji su zainteresovani da svoje slobodno vreme ili vreme provedeno u tranzitu iskoriste za upoznavanje sa aerodromom.

Ovaj centar organizuje autobuski obilazak aerodroma koji uključuje posetu vatrogasnoj jedinici, odeljenju za linijsko održavanje aviona, kargo centru, hangarima za avione, platformi. Tokom ture posetioci se mogu upoznati sa različitim tipovima aviona i sa načinom da ih prepoznaju i razlikuju.

Obilazak aerodroma košta osam evra za odrasle i četiri evra za decu. Vodič govori nemački jezikim tokom obilaska, a za posetioce kojima je potrebna tura na engleskom preporučuje se da ranije najave svoj dolazak.

Aerodrom Frankfurt

Frankfurtski aerodrom je među najvećim na svetu, na kome svakih 60 sekundi jedan avion poleti ili sleti, gde se ukršaju putevi ljudi iz celog sveta i gde godišnje kroz njegov terminal prođe 50 miliona putnika. Na ovom aerodromu je moguće videti najrazličitije avione, uključujući i najveći Airbus A380. Putnici i posetioci aerodroma koji to žele, mogu uplatiti neku od brojnih aerodromskih tura:

  • Spontana mini tura. Polasci su fiksirani na 13, 14, 15 i 16 časova, od ponedeljka do petka. Svako ko želi može da se priključi turi i da učestvuje u 45-minutnom obilasku aerodroma. Cena je 8 evra i ona obuhvata i pristup osmatračkoj terasi u periodu od aprila do oktobra. Tura obuhvata obilazak platforme, posmatranje sletanje i poletanja izbliza kao i pripremu kargo aviona.
  • Mini tura za grupe. Obilazak traje 45 minuta. Grupe se najavaljuju unapred. Cena po osobi je 8 evra i pristup osmatračkoj terasi u periodu od aprila do oktobra je uključen. Tura obuhvata obilazak platforme, posmatranje sletanje i poletanja izbliza kao i pripremu kargo aviona.
  • Maksi tura (samo za grupe). Košta 15 evra po osobi. Zakazuje se unapred. Obilazak obuhvata posetu kargo centru, bazi za održavanje aviona A380, gradilištu Terminala 3, treningu aerodromske vatrogasne brigade.Tura traje 90 minuta a reporučeno je da posetiocu budu stari najmanje 16 godina.
  • Vatrogasna tura. Ona počinje isto kao i Maksi tura, ali obuhvata detaljnu posetu vatrogasnoj brigadi i upoznavanje sa njenim radom, treningom, kao i sa opremom i najsavremenijim aerodromskim vatrogasnim vozilima. Traje 105 minuta a cena je 17 evra.
  • Cepelin tura. Ovo je istorijska tura u kojoj se posetioci upoznaju sa najstarijim i najnovijim periodom vazduhoplovstva. Prvo se obilazi muzej cepelina, a potom se postioci odvode na uobičajenu aerodromsku turu i na kraju se upoznaju sa Airbusom A380. Tura traje 120 minuta i košta 17 evra.
  • Aerodrom noću (Frankfurt airport by night). Ova tura je pravi hit tokom zimskih meseci. Posetioci će biti opčinjeni svetlima džinovskog aerodroma, a na kraju ture moći će da se opuste uz šampanjac. Tura košta 25 evra i traje 120 minuta.
  • Individualne ture su prilagođene zahtevima posetilaca. One se posebno planiraju. Koštaju 30 evra i cena uključuje i ulaznicu na osmatračku terasu.

Ukoliko znate za neki aerodrom koji ima organizovane turističke obilaske ili ako ste išli u obilazak na nekom aerodromu, molimo vas da nam pišete: redakcija@aviokarta.net