»Online (web)

Online (web)

Većina aviokompanija danas omogućava online registraciju putnika za let.

Ova procedura se može obaviti na internetu preko sajta aviokompanije u posebno zaštićenoj sekciji. Od putnika se traži da unese broj svoje rezervacije ili karte kao i prezime a zatim se pojavljuje set online formulara koji se jednostavno popunjavaju.

Potrebno je potvrditi ponuđeni let, izabrati sedište ako se ponudi, označiti količinu prtljaga koji se predaje. Obavezno je i unošenje podataka iz pasoša odnosno identifikacionih podataka o putniku.

Kroz jednu aplikaciju se može registrovati onoliko putnika koliko ih se nalazi na zajedničkoj rezervaciji. Nakon uspešno završene registracije, putniku stiže kupon za ukrcavanje emailom, ili mu se automatski generiše pdf fajl a može da bude poslat i u vidu sms poruke koja sadrži QR kod koji menja kupon za ukrcavanje.

Online registraciju za let (web check-in) najčešće zahtevaju lowcost aviokompanije, zato što je to za kompaniju najjeftiniji način. Za putnika ne predstavlja značajno rasterećenje pošto se od njega traži da sam odštampa svoj kupon za ukrcavanje (boarding card) što nije problem ako se čekira od kuće ili iz kancelarije. Međutim, može biti problem, ako se čekira na destinaciji. U tom slučaju mora da pronađe internet cafe ili neki uslužni štampač.

Web check-in je tehnologija koja čini osnovu i čekiranja putem mobilnog telefona. Prednost ovog vida čekiranja je što kupon za ukrcavanje tada stiže u vidu sms (mms) poruke. Procedura je osim toga ista. Čekiranje (registracija) se obavlja putem interneta preko mobilnog telefona.

Mogućnost čekiranja preko interneta zavisi i od mogućnosti aviokompanije i aerodroma, i putnik treba uvek da proveri pre putovanja da li njegova aviokompanija omogućava ovaj vid čekiranja i ako omogućava da li je ono dostupno i na željenom aerodromu.

Online check-in u Beogradu

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" je opremljen za prihvat putnika koji su se za let prijavili online, ali ova mogućnost zavisi od aviokompanija.

U Beogradu jedine kompanije u redovnom saobraćaju koje ne omogućavaju online check-in su: Air Serbia, Montenegro Airlines i Tunisair. Sve ostale nude ovu opciju.

Na aerodromu Nikola Tesla su omogućeni računari preko kojih se putnici mogu besplatno čekirati za svoj let i odštampati svoju boarding kartu. Ovakvi računari se nalaze u odlaznom holu Terminala 1 i u odlaznom holu Terminala 2.

Pojedini šalteri su rezervisani samo kao drop-off opcije i na njima je moguća predaja prtljaga onih putnika koji su se sami čekirali za let.

Aerodrom u Beogradu takođe ima i posebne skenere za elektronske (mobilne) kupone za ukrcavanje koji stižu u vidu QR koda ili MMS poruke.

Air Serbia još ne nudi online čekiranje

Srpska nacionalna aviokompanija Air Serbia još uvek nema opciju čekiranja putem interneta, ali će ova usluga biti dostupna putnicima u dogledno vreme.