»Povraćaj (refund)

Povraćaj (refund)

U slučaju otkaza putovanja ili nepojavljivanja na letu (no-show) postavlja se pitanje mogućnosti povraćaja uplaćenog novca za kartu (refundabilnost).

U ukupnom iznosi koji putnik plati za aviokartu nalaze se osnovna tarifa, dodatne takse (YQ, YR i dr.) i aerodromske takse, a ove stavke se različito tretiraju po pitanju refundabilnosti.

Osnovna tarifa

Osnovna tarifa može ali ne mora biti refundabilna. To zavisi od pravila aviokompanije i od tarifnog sistema. Aviokompanije određuju mogućnost povraćaja (refundabilnosti) karte i to pravilo uključuju u uslove tarife. Da li će karta biti refundabilna ili ne zavisi od pravila tarife. Restriktivne tarife (najjeftinije) ne dozvoljavaju refundabilnost, dok one manje restriktivne dozvoljavaju, ali uz plaćanje tzv. penala, odnosno nadoknade. Najfleksibilnije tarife (najskuplje) dozvoljavaju obično besplatnu refundaciju.

Ukoliko je karta redundabilna to znači da se može otkazati (sa ili bez doplate) sve do planiranog putovanja. Međutim, ako se putnik sa refunadbilnom kartom ne pojavi na letu (check-in završen), a prethodno nije otkazao svoju kartu ona se više ne može refundirati.

Dodatne takse

Dodatne takse koje aviokompanije uvode (YQ, YR, doplate za gorivo idr.) uvek se ponašaju u skladu sa osnovnom tarifom. Aviokompanije najčešće propisuju da se na ove takse primenjuju ista pravila koja se primenjuju na osnovnu tarifu. To znači da su one refundabilne ako je i osnovan tarifa refundabilna i obrnuto.

Aerodromske takse

Aerodromske takse su uvek refundabilne, zato što se one plaćaju samo na osnovu broja putnika koji su prijavljeni za let (čekirani putnici). Ukoliko je putnik odustao od putovanja on uvek ima pravo na povraćaj aerodromskih taksi, nezavisno od refundabilnosti osnovene cene karte.

Povraćaj aerodromskih taksi važi čak i kada se radi o putnicima koji se nisu pojavili na letu. Ako se putnik na dan leta ne pojavi na aerodromu i ne obavi prijavu za let u propisanom roku, on se smatra “no-show” putnikom.

Nerefundabilnost i nepromenjivost

Nerefundabilnost aviokarte ne treba povezivati sa njenom promenjivošću. Karte koje nisu refundabilne mogu da budu promenjive. Međutim, obično su oba pravila prisutna kod najrestriktivnijih tarifa koje važe za promotivne karte, tako da ipak treba biti obazriv prilikom kupovine karte i proveriti sve uslove tarife prema kojoj se karta kupuje.