»Kupovina aviokarte u predstavništvu aviokompanije

Kupovina aviokarte u predstavništvu aviokompanije

U današnje vreme sa razvojem online poslovanja i uvođenjem elektronske aviokarte aviokompanije sve ređe imaju direktan kontakt sa putnicima preko poslovnica.

Poslovnice aviokompanija se danas sve više svode na službena predstavništva aviokompanija u određenim gradovima ili državama. Iz ovih se predstavništava upravlja nastupom aviokompanije na lokalnom tržištu, koordinira se aviooperacijama, brine se o marketingu i odnosima sa javnošću, kao i odnosima sa lokalnim turističkim agencijama i prodavcima aviokarata.

Putnik će retko danas biti u prilici da kartu kupi direktno u predstavništvu aviokompanije, ali ako se to i desi onda će to najverovatnije biti u inostranstvu kada mu je potrebna pomoć prilikom kupovine, a pri ruci nema svog avioagenta ili kvalitetan pristup internetu. U tom slučaju je najsigurnije obratiti se direktno aviokompaniji sa kojom želite da letite.

U predstavništvima aviokompanija mogu vam uraditi rezervaciju za svoje letove ili za letove partnerskih aviokompanija (iz iste alijanse ili sa kojima imaju razne ugovore o saradnji). Predstavnici aviokompanija vam neće ponuditi letove konkurentskih prevoznika sa kojima nemaju saradnju. Na ovaj način možete biti uskraćeni za najpovoljniju ponudu, što vam se ne može desiti ukoliko se za uslugu obratite nezavisnom avioagentu ili pretragu organizujete sami preko interneta.

Aviokompanije često ne naplaćuju nadokadu za izdavanje aviokarte, ili je naplaćuju u simboličnom iznosu, pa je moguće da će ovakav način kupovine biti povoljniji. Ali, najčešće se ovakva nadoknada naplaćuje prema istoj skali koju primenjuju i avioagenti, pa je i ova prednost u poslednje vreme neutralisana.

Putnici se predstavništvima aviokompanija obraćaju za razne druge usluge nakon izvršene rezervacije ili kupovine karte. Ako postoje bilo kakvi dodatni problemi, ograničenja ili specijalni zahtevi onda je predstavništvo aviokompanije pravo mesto za njihovo rešavanje.

Putnici koji imaju specijalne zahteve bilo da su osobe sa posebnim potrebama ili da nose specifičan prtljag, vode sa sobom kućne ljubimce ili žele da doplate za biznis klasu najbolje je da se obrate direktno predstavništvima aviokompanija.

Knez Mihailova 30 – Beogradska centrala aviokompanija
Na beogradskoj adresi u Knez Mihailovoj ulici broj 30 nalazi se poslovna zgrada u kojoj se smešten veliki broj predstavništava aviokompanija.
Od ukupno 23 strane aviokompanije koje lete u Srbiju, njih 17 ima svoja predstavništva ili zastupnike, a od tog broja čak sedam ih se nalazi u zgradi u Knez Mihailovoj 30: Aeroflot, Alitalia, Flydubai, Qatar Airways, Turkish Airlines, Olympic Air i Pegasus Airlines.

U toj zgradi se nalaze i zastupnici osam drugih aviokompanija koje ne lete u Srbiju, ali imaju interesa na ovom tržištu: Air France, British Airways, Emirates, El Al, Airberlin, Jet Airways, Ethiopian Airlines i Qantasa.
Ova zgrada se nalazi između Knez Mihailove i Čika Ljubine i naslonjena je na zgradu Instituta Servantes na uglu ove dve ulice. U ovoj zgradi je pre drugog svetskog rata bila centrala prve jugoslovenske aviokompanije “Aeroput”.