»Ekonomska klasa

Ekonomska klasa

Birajući putnu klasu prilikom kupovine karte putnici se zapravo odlučuju za paket usluga koje kompanija nudi prema sopstvenim pravilima. Svaka putna klasa osim drugačije putničke kabine i različitog keteringa i zabave na letu putnicima nudi i određeni nivo zemaljskih usluga.

Kada se objavljuju ili oglašavaju cene aviokarata onda se one uvek odnose na povratnu kartu u ekonomskoj klasi, osim ako to nije drugačije naznačeno. Najjeftinije karte se uvek odnose na prevoz u ekonomskoj klasi. Putnici u ekonomskoj klasi nemaju nikakve povlastice na aerodromu, pre poletanja, tokom transfera i nakon sletanja. Tokom leta koriste imaju uobičajeni (standardni) komfor, ketering i sistem zabave.

Ekonomska klasa (turistička ili budžetska klasa)

(Economy class, touristic class, budget class, Coach class, Standard class)

Većina putničke kabine u avionima je prilagođena ekonomskoj klasi. U ovoj klasi sedišta su klasična, delimično obarajuća sa standardnim prostorom za noge (legroom) i razmakom između susednih sedišta (seat pitch) kao i širinom sedišta. Ovi parametri koji određuju stepen komfora putnika mogu biti različiti u zavisnosti od toga da li se radi o avionu za regionalni (kratkolinijski) ili interkontinentalni (dugolinijski) saobraćaj.

Prosečna udaljenost sedišta u kratkolinijskoj ekonomskoj klasi je:
29-36 inča (od 74 do 89 cm), a u dugolinijskoj od 30 do 37 inča
(od 76 do 94 cm).

U redovima pored vrata za evakuaciju (exit row) razmak između sedišta je veći.

Ova sedišta mogu biti dodatno naplaćena, a putnici koji žele da sede na njima treba da budu sposobni da otvore vrata za slučaj evakuacije.

Širina sedišta je najčešće od 17-19 inča (43-48cm), mada kod nekih kompanija ide i do 21 inč (53-54cm) i ona je većinom ista i kod aviona za kratke linije i za duge.

U zavisnosti od tipa aviona ekonomska klasa se nalazi nazad (kod većine) ili napred (kod manjih aviona na primer ATR). Kod aviona koji se koriste za čarter letove cela putnička kabina je konfigurisana kao jedna klasa – ekonomska. Postoje i prilagodljive putničke kabine gde se po potrebi sedišta mogu prilagoditi i ekonomskoj i biznis klasi.

Usluga u ekonomskoj klasi se razlikuje u zavisnosti od aviokompanije. U ekonomskoj klasi putnici dobijaju standardan obrok i piće, imaju na raspolaganju infligt magazine a mogu imati i svako svoj monitor na sedištu ispred u zavisnosti od aviokompanije.

Hrana i piće u ekonomskoj klasi zavise od dužine trajanja leta. Na veoma kratkim letovima (do sat ili sat i po), nekada se služi samo kafa, sok, kikiriki ili keks, a ponegde i sendvič.

Na srednje dugim letovima biće poslužen i obrok, koji je tipski i može biti hladan ili topao, a njegov izbor zavisi od doba dana. Na dužim letovima putnici dobijaju kompleksniji obrok i u zavisnosti od trajanja leta nekada dobijaju i dva ili tri obroka.

Na letovima lowcost aviokompanija obroci se posebno plaćaju i putnici iz kompanijskog menija sami biraju šta žele da pojedu. Ponekad je moguće unapred (pre poletanja) online naručiti neko gotovo toplo jelo.

Ekonomska klasa može imati i interne kompanijske brendirane nazive. Tako je ova klasa u Air France-u poznata kao “Voyager” a u British Airlines-u je “Traveller”.