»Airbus 340

Airbus 340

A340 je širokotrupni mlaznjak sa četiri motora. Nastao je na bazi veoma popularnog A330. Ovaj avion se koristi za najtraženije interkontinentalne destinacije i na rutama gde postoji velika tražnja za biznis i prvom klasom zbog velikih mogućnosti koje nudi prostrana i komforna putnička kabina. Kapacitet mu se kreće od 240 do 440 putnika u zavisnosti od aviokompanije.

Najveći operator A340 je Lufthansa koja je zajedno sa Air Franceom prva počela da koristi ovaj avion početkom devedesetih godina prošlog veka. A340 je do nedavno bio najduži avion na svetu u komercijalnoj upotrebi. Ovu titulu mu je preuzeo najnoviji Boeingov 747-8 koji je od juna 2012. ušao u saobraćaj.

Oznaka u rezervacionim sistemima (IATA standard) 340
Za letove od/do Beograda ovaj tip aviona koriste: /
Broj putničkih mesta (uobičajena konfiguracija) 240 – 440
Standardna konfiguracija sedišta 2+4+2
Optimalna brzina krstarenja: 871 km/h
Maksimalna visina krstarenja 12.500 m
Maksimalan dolet 15.000 km

Kako prepoznati Airbus A340?

Avion A340 je napravljen na osnovu A330 ali kada je pitanju tehnologija. Vizuelno se dosta razlikuje od svog starijeg i manjeg brata. A340 je najuži avion na svetu koji je trenutno u komercijalnoj upotrebi. Dužina njegovog najvećeg modela (A340-600) je 75,3 metra. Ovaj se avion veoma lako prepoznaje po veoma izduženom obliku. Podseća na olovku: krila su centralno postavljena, velika su i na njima se nalaze po dva viseća motora. Motora ima ukupno četiri.

Putnička kabina

Airbus A340 je visoko kapacitetni avion. U njega može da stane i do 440 putnika u zavisnosti od konfiguracije sedišta i putnih klasa. Uobičajna konfiguracija je sa dva prolaza i tri kolone sedišta raspoređenih u odnosu: 2 + 4 + 2 u ekonomskoj klasi. Zbog suženja u zadnjem delu kabine konfiguracija je 2+3+2. U biznis klasi su sedišta raspoređena u odnosu 2+2+2 dok je u prvoj klasi ovaj raspored 1+2+1. Prva klasa se nalazi na početku aviona odmah iza pilotske kabine i prednjeg ulaza. Iza nje je odvojena pregradom biznis klasa koja je podeljena na dva dela prolazom kod drugog ulaza u avion. Biznis klasa se nastavlja iza i prostire se i naspram krila sve do 14-15 reda, odakle se iza pregrade nastavlja ekonomska klasa. I u ovom modelu se u ekonomskoj klasi nalazi posebno komforan red broj 29. zbog prolaza naspram trećeg ulaza u avion. Četvrti ulaz se nalazi na samom kraju kabine. Sva četiri ulaza imaju po dvoja bočna vrata, sa svake strane po jedna. U avionu se može nalaziti i o 46 redova.

Procedure u vanrednim situacijama

Avion je opremljen standardnom opremom za slučaj vanrednih situacija. Maske za kiseonik se nalaze iznad svakog sedišta, pojasevi za spasavanje su ispod sedišta, prolazi su po podu označeni fluo putokazima za slučaj evakuacije usled požara. Izlaza za slučaj opasnosti ima osam. Po dva bočna napred, dva ispre krila, dva iza krila (ispred reda 29) i dva nazad.