»Najpovoljnije cene

Najpovoljnije cene

Najpovoljnije cene nisu i najniže cene. Putnici koji misle da će kupovinom najeftinije karte proći zaista najjeftinije veoma se varaju. Najpovoljnija cena aviokarte je ona koja je u traženom terminu putovanja najniža ali i koja putniku daje najbolje mogućnosti.

Treba biti oprezan sa najjeftinijim cenama aviokarta zato što su one uvek i najrestriktivnije u smislu da ne dozvoljavaju bilo kakve naknadne promene, refundacije i slično. Ako otputujete sa najjeftinijom kartom negde i shvatite da morate da menjate datum povratka što vam vaša karta ne dozvoljava vi onda morate da bacite postojeću kartu koju niste iskoristili u celosti i da kupite novu samo za taj novi povratak. S obzirom na znatno kasniju kupovinu ta nova karta biće vam skuplja a posebno će biti skuplja pošto je po tarifi za jedan pravac koje su često skuplje od tarifa za povratnu kartu. Kada na kraju sve saberete vaše putovanje će vas koštati daleko više nego što bi vas koštalo da ste u startu uzeli fleksibilnu kartu koja vam dozvoljava promenu pa makar i uz razumnu doplatu.

Drugi problem kod najjeftinijih karata je njihova često lažna reklama. Naime aviokompanije u reklamnim kampanjama oglašavaju najniže cene aviokarata koje obično ne sadrže sve takse i doplate koje takođe morate da platite, pa tako cena vaše karte naraste višestruko od prvobitne (fotografija desno).

Moguće je i da u ceni koja se reklamira nisu uračunati obrok i piće u avionu, prevoz prtljaga, troškovi registracije na aerodromu, rezervacija sedišta i da na sve to još karta bude nepromenjiva i nepovratna. Sve ove karakteriste ogu vaše jeftino putovanje učiniti zapravo veoma skupim.