»Kupon za ukrcavanje

Kupon za ukrcavanje


(c) Jeff Hoffman Design

Boarding card je ustaljeni engleski naziv za kartu koja je neophodna da bi se putnik ukrcao u avion. Kod nas se ova karta često naziva “Kupon za ukrcavanje”, Hrvati koriste izraz “Ukrcajna propusnica” ali je svima razumljivo i kada se kaže “bording kartica ili karta”.

Kupon za ukrcavanje se dobija prilikom registracije putnika za let. Bez obzira na način registracije (na šalteru, na automatu, preko web-a ili putem mobilnog telefona) kupon se mora posedovati, inače ulazak u avion nije moguć.

U zavisnosti od načina registracije za let (čekiranja) postoji i više vrsta kupona za ukrcavanje.

  • Paprini kupon za ukrcavanje se dobija kod tri vrste registracije za let: šalterske, online ili automatske.
  • Elektronski, ako se registracija vrši putem mobilnog telefona. U tom slučaju kupon se u elektronskoj formi nalazi u mobilnom telefonu putnika.

Kupon za ukrcavanje je veoma važan i mora se pažljivo čuvati. Nakon registracije za let, kada putnik dobije kupon on ga pokazuje službeniku pogranične policije zajedno sa pasošem, zatim ga pokazuje službeniku aviokompanije prilikom napuštanja gejta i ulaska u avion. Ispravnost kupona se skeniranjem proverava. Na samom ulasku u avion kupon se može pokazati kabinskom osoblju ukoliko oni to zatraže od putnika ili ako putnik želi pomoć oko rasporeda sedenja.

Oznaka izlaza (gate) na kuponu može biti izostavljena ukoliko on nije poznat u trenutku štampanja kupona ili može biti napisan jedan izlaz koji će se kasnije promeniti. U tom slučaju putnik može otići na pogrešan izlaz. Da bi se izbegla zabuna putnicima se savetuje da obavezno proveravaju “izlaz” na aerodromskim monitorima. Da bi izbegli zabune, mnogi aerodromi namerno ne štampaju oznaku izlaza na kuponima za ukrcavanje.

Kupon za ukrcavanje se sastoji od dva dela. Jedan je za aviokompaniju i na njemu se nalazi bar kod ili u poslednje vreme QR kod. Na kuponu koji ostaje putniku postoje podaci o njegovo identitetu (ime i prezime) zatim broj aviokarte na osnovu koje je izdat kupon. Obavezne oznake su odlazna i dolazna destinacija napisane troslovnom IATA-inom oznakom za gradove, kao i naziv avioprevoznika.

Najvažnije informacije koje sadrži kupon su broj (oznaka) leta, datum leta, podaci o vremenu kada počinje ukrcavanje (boarding time), oznaka izlaza (gate) kao i sedište koje je putniku dodeljeno.

Legenda:

1 – Kupon za aviokompaniju
2 – Kupon za putnika
3 – Oznaka polaznog i dolaznog aerodroma
4 – Broj leta, klasa i datum putovanja
5 – Oznaka izlaza (gejta)
6 – Vreme ukrcavanja
7 – Sedište