»Aviotaksi prevoz

Aviotaksi prevoz

Aviotaksi je sve popularniji vid avioprevoza u Srbiji. Velike kompanije i najviši menadžeri, poslovni ljudi i bogati pojedinci mogu da iznajme male letelice za svoje privatne ili poslovne potrebe.

Svuda u svetu postoje brojne aviokompanije koje su specijalizovane za aviotaksi usluge. U Srbiji posluje nekoliko domaćih aviokompanija, a na naše aerodrome sleću i aviotaksi kompanije iz drugih zemalja.

Aviotaksi prevoz se obavlja kao čarter prevoz, odnosno po potrebi, na zahtev klijenta. Sve kompanije koje lete kao aviotaksi imaju posebnu službu koja je spremna da u veoma kratkom roku pripremi avion za poletanje i da obezbedi sve neophodne dozvole za sletanje na traženom aerodromu.

Aviotaksi kompanije zbog korišćenja malih aviona mogu da sleću i na veoma male aerodrome tako da je sloboda planiranja putovanja zagarantovana. To poslovnim putnicima odgovara pošto ih dovodi veoma blizu krajnjeg cilja; u centar grada u kome imaju važan sastanak ili veoma blizu luksuznom hotelu u kome su planirali kratak predah od svakodnevnih radnih aktivnosti.

Poznate ličnosti, muzičke i filmske zvezde, kao i vrhunski sportisti takođe često koriste usluge aviotaksi kompanija. Neretko poznate ličnosti poseduju sopstvene avione koje koriste za privatna i poslovna putovanja.

………………………………….
Foto: Novak Đoković poseduje sopstveni avion Learjet 45XR, (c) Yahoo Sport

Iako izgleda luskuzno i glamurozno, aviotaksi prevoz može da se koristi i za putovanje manjih grupa putnika. Cena prevoza kada se podeli na sve putnike ponekad može da bude tek malo viša od cene redovne avionske linije.

Aviotaksi tako često dobija na značaju kod grupnih putovanja koja se organizuju u poslednjem trenutku ili kada je odredišni aerodrom slabo povezan redovnim linijskim saobraćajem, pa su brojna presedanja i komplikovana i skupa.

U Srbiji postoji nekoliko aviotaksi kompanija koje imaju sve uredne dozvole i koje mogu na zahtev putnika da se veoma brzo upute ka željenoj destinaciji.

Spisak aviotaksi kompanija u Srbiji:

(po abecednom redu)

Aviotaksi Flota Kontakt telefon
Airpink 2 x Cessna Citation 550 Bravo
1 x Cessna Citation CJ2+
1 x Cessna Citation II C550
1 x Cessna Citation II C551
011/391-01-00
Eagle Express Falcon 900EX
Cessna Citation Jet C525
Piper Chieftain PA-31-350
011/3471-291
Prince Aviation 4 x Cessna 560 Citation XLS
1 x Cessna 510 Citation Mustang
011/303-2-303
* Stanje flote u aprilu 2014.