»Izbor i rezervacija sedišta u avionu

Izbor i rezervacija sedišta u avionu

Prilikom rezervacije i kupovine aviokarte imate mogućnost da izaberete željeno sedište. Od velikog značaja za ovaj izbor je informacija o tipu aviona kojim ćete leteti. Ovu informaciju takođe možete dobiti već prilikom rezervacije.

Lowcost aviokompanije dodatno naplaćuju mogućnost da se rezerviše određeno sedište. Klasične aviokompanije do sada nisu posebno naplaćivale  rezervaciju sedišta ali se u poslednje vreme mogu čuti vesti da neke kompanije izbor sedišta svrstavaju u doplatne opcije.

Posebna sedišta kao što su ono pored izlaza za slučaj opasnosti ili sedišta za majku sa bebom (sa prostorom za dečju korpu).

Kako se može rezervisati sedište?

  • Ako putujete u grupi, prilikom šalterskog čekiranja naglasite službeniku da ste u grupi i da želite da putujete zajedno kako bi vam dodelio susedna sedišta.Aviokompanije ponekad otvaraju posebne šaltere za čekiranje grupa.

    Online tokom samostalne rezervacije i kupovine preko interneta

  • U agenciji prilikom kupovine karte ako to je ta opcija ponuđena u rezervacionom sistemu
  • Samostalno prilikom online registracije za let (online check-in)
  • Prilikom šalterske registracije za let (desk check-in) tako što ćete naglasiti službeniku aviokompanije koje vam je željeno mesto u avionu.

Ukoliko ne uraditi ni jednu od ovih opcija sedište će vam biti automatski dodeljeno prilikom online registracije ili će vam službenik dodeliti prvo slobodno prilikom šalterske registracije.

Izbor sedišta je veoma važan za mnoge putnike. Sedišta se označavaju brojevima i slovima. Prvo se ispisuje broj koji označava red a zatim mu se dodaje slovo koje predstavlja oznaku kolone. Na primer, sedište 5C u Boeingu 737 je sedište pored prolaza u 5 redu sa leve strane kabine. Od pozicije sedišta dosta toga zavisi.

Legroom

je engleski izraz kojim se označava “prostor za noge” odnosno prostor između dva susedna sedišta u istoj koloni. Visoki putnici neće biti srećni ako moraju više sati da provedu na sedištu koje ne nudi dovoljno prostora za njihove duge noge. Krupnijim putnicima je pak bitnije da imaju više prostora u odnosu na susedna sedišta u istom redu. Za razliku od legrooma-a ovaj prostor je ipak standardniji i sa manjim razlikama.

Konfiguracija sedišta

Konfiguracija sedišta se predstavlja kao “broj + broj” što označava raspored kolona sedišta i prolaza. Standardni način za označavanje kolona je uz pomoć velikih slova abecede.

Kao najstandardnija konfiguracija se uzima 3+3 odnosno ABC+DEF. Slovni raspored zavisi od aviokompanije. Oznake sedišta se nalaze iznad a broj reda je bočno na pregradama za ručni prtljag.

Sedišta mogu biti konfigurisana u sledećem rasporedu kolona: 1+1, 1+2, 2+2, 2+3, 3+3, 2+3+2, 2+4+2, 3+4+3. U velikim širokotrupnim avionima ili onima koji imaju dve palube postoji više različitih rasporeda sedišta.

Saveti za izbor sedišta:

  • Ukoliko se plašite letenja izaberite prednje redove pošto je osećaj leta najstabilniji a i blaži je osećaj prilikom poletanja i sletanja pošto se vrh aviona prvi diže i prvi spušta. Takođe birajte red do prolaza umesto do prozora. ovo posebno uradite ako je strah od letenja u velikoj meri posledica vašeg straha od visine.
  • Ako ste ljubitelj letenja onda bi vam najverovatnije najviše prijalo da sedite u kokpitu ali treba da znate da je tamo strogo zabranjen ulazak. Oni koji su imali tu privilegiju da se voze u kokpitu znaju da je osećaj neprocenjiv.
  • Osobe koje vole da posmatraju predele iznad kojih lete treba da rezervišu sedište pored prozora.