»Biznis putna klasa

Biznis putna klasa

Biznis klasa predstavlja osnovnu višu klasu u mnogim aviokompanijama. Namenjana je putnicima koji traže više udobnosti i pažnje, više razlilčitih usluga a njihovo putovanje zahteva i veću fleksibilnost. Ona je najraznovrsnija klasa na svetu pošto ne postoje strogi standardi koji definišu ovu klasu. Polazna osnova u njenom definisanju je da je bar za nijansu bolja od ekonomske (turističke) klase. Zapravo je ekonomska klasa ona koja određuje kvalitet biznis klase. Postoje aviokompanije koje i u ekonomskoj klasi ispunjavaju veoma visoke standarde, pa je njihova biznis klasa logično još bolja. Kod pojedinih manjih ili siromašnijih aviokompanija ekonomska klasa je veoma jednostavna, pa iz toga proizilazi i da je biznis klasa skromnija.

Interesantno je da je biznis klasa zapravo starija od ekonomske klase. Kada je počeo da se razvija aviosaobraćaj početkom prošlog veka, prvi putnici su imali isti tretman kakav danas imaju putnici u biznis klasi. Tek kasnije, sa razvojem aviosaobraćaja javila se ideja da on postane masovniji i pristupačniji, i da se putovanje učini dostupnim većem broju ljudi. Na taj način je visok nivo usluge smanjen u cilju smanjenja troškova i smanjenja cena avionskih karata. Sličan trend imamo i danas, kada tradicionalno koncipirane aviokompanije, da bi preživele u surovom ekonomskom okruženju, sve više spuštaju nivo svoje osnovne usluge i sve više povećavaju razliku između klasa, praveći dodatne međuklase.

Takođe imamo i pojavu lowcost aviokompanija, koje su izdvojile najužu uslugu – avioprevoz i nju ponudile tržištu, dok su sve ostale usluge koje su nekada bile sastavni deo avioprevoza sada izdvojile i nude ih kao potpuno posebne proizvode na kojima dodatno zarađuju.

Fleksibilnost tarifa za biznis klasu

Prva karakteristika biznis klase sa kojom se putnici susreću je fleksibilnost tarifnih pravila. Još prilikom rezervisanja karte za biznis klasu, putnici će primetiti da su pravila znatno liberalnija i da im ostavljaju više mogućnosti. Karte se mogu po istoj ceni kupiti duži vremenski period, ne zahtevaju znatno raniju kupovinu, rezervacije mogu da stoje duže vreme pre izdavanja karte, promene imena, datuma putovanja pa čak i destinacija su često moguće bez doplata ili uz male doplate,  Biznis tarife dozvoljavaju veće količine ručnog i predatog prtljaga a za programa za česte putnike i više nagradnih poena.

Prioritet i udobnost na aerodromima

Putnici koji poseduju karte za biznis klasu  mogu da iskoriste ubrzane aerodromske procedure. Za njih postoje posebni šalteri za prijavu na let (business check-in), kao i posebne trake za prolazak pasoških i carinskih formalnosti. U tranzitnoj zoni za njih su rezervisane posebne čekaonice (saloni) koji su besplatni. U njima putnici mogu uživati izolovani od aerodromske gužve i buke. Na raspolaganju imaju besplatnu hranu i piće, kompjutersku opremu za rad, štampu, televizijske programe, a često i odeljke za odmor sa kabinama za spavanje ili odeljke za relaksaciju sa tuševima i kupatilima.

Udobnost unutar putničke kabine

Najpoznatija karakteristika biznis klase su posebna sedišta, koja su veća i udobnija sa više prostora za noge (legroom) i sa mogućnostima za obaranje pod raznim uglovima, pa čak i do ugla od 180 stepeni što od sedišta pravi krevet. U delu putničke kabine koji čini biznis klasu, sedišta su u drugačijem rasporedu nego u ekonomskom delu kabine. U zavisnosti od aviokompanije nekada se srednje sedište ne koristi i zamaskira se, ali je češće sedište u biznis klasi potpuno drugačije. Kabine biznis klase se razlikuju i unutar iste kompanije u zavisnosti od tipa aviona i dužine letova.

Poseban ketering

Ketering u biznis klasi se razlikuje od onog u ekonomskoj. Putnici obično imaju piće dobrodošlice (šampanjac najčešće), a hrana im se služi na porcelanskom posuđu, sa pravim escajgom. Izbor obroka je veći, a jela su drugačija, obično luksuznija. Piće se poslužuje u staklenim ili kristalnim čašama, a na raspolaganju je veliki izbor najrazličitijih toplih napitaka, osvežavajućih bezalkoholnih pića, vina, piva ili žestokih pića.Izbor hrane i pića zavisi od dužine trajanja leta i od tipa aviona. Izbor obroka zavisi i od doba dana, a na dužim letovima se služi i više obroka.

Zabava tokom leta i dodatne pogodnosti

U biznis klasi obično putuju poslovni putnici, pa je od velike važnosti da im se i tokom leta omogući da rade. Zbog toga sedišta u biznis klasi često imaju posebne lampe za čitanje, utičnice za razne elektronske uređaje (mobilne telefone, prenosne ili tablet računare). Mnoge aviokompanije omogućavaju putnicima da se tokom leta povežu na bežičnu internet mrežu ili na mrežu mobilne telefonije. Kada su ove usluge dostupne, za putnike u biznis klasi one su obično besplatne. Putnicima je na raspolaganju i bogatiji sistem zabave tokom leta sa većim izborom zabavnih sadržaja.

Nagradni programi za česte putnike

Biznis putnici su najčešće članovi nagradnih programa velikih aviokompanija ili alijansi. Članstvo u ovim programima im omogućava i dodatne pogodnosti prilikom leta. Let u biznis klasi im takođe donosi i znatno više nagradnih poena u okviru frequent flyer programa. Sa njima zajedno stiču i dodatne statusne poene na osnovu kojih se svrstavaju u više kategorije unutar programa čime se velikom brzinom uvećavaju i pogodnosti, privilegije i nagrade. Frequent flyer programi i biznis klasa su u direktnoj obostranoj vezi od koje putnici imaju ogromnu korist.

Korporativni programi

Mnoge velike aviokompanije ili alijanse poseduju posebne programe za preduzeća koja imaju veliku potrebu za putovanjima. Korporativni programi, kako se obično nazivaju, imaju ista pravila i organizaciju kao i obični frequent flyer programi namenjeni pojedinačnim putnicima. Kod korporativnih programa član je preduzeće, a svako putovanje bilo kog njegovog zaposlenog mu donosi nagradne i statusne poene. Na taj način preduzeća znatno brže ostvaruju brojne nagrade i povlastice. Ovi programi ne isključuju ostvarivanje nagradnih poena prema učešću u ličnom programu za putnike.

 

Biznis klase se kod različitih aviokompanija zovu različito. Opšti naziv je upravo biznis klasa (business class), ali se mogu sresti i drugi nazivi: Les Affaires (Air France), Upper Class (Virgin Atlantic), Executive Class (Air Canada), Pearl Business (Etihad), Classe Magnifica (Alitalia), Horus (Egyptair), TAP Executive (TAP Portugal), Royal Silk (Thai Airways).

Pojedine kompanije čak imaju i više različitih biznis klasa. British Airways razlikuje dve biznis klase: u srednjelinijskom evropskom saobraćaju postoji “Club Europe” klasa, dok je u dugolinijskom interkontinentalnom saobraćaju poznata “Club World” klasa. Po istom principu i Swiss je imenovao dve biznis klase: Swiss Business Intercontinental i Swiss Business Europe. Aeroflot je biznis klasu na kratkim letovima nazvao “Premijer”, a na dugim letovima “Prezident”.