»Airbus A380 (Superdžambo)

Airbus A380 (Superdžambo)

Najveći putnički avion današnjice je Airbus A380. Nakon dugog razvoja i još većeg kašnjenja ovaj avion je ušao u komercijalnu upotrebu tek nedavno. Veoma je popularan u svetu i na pojedinim interkontinentalnim rutama veoma tražen. Prvi let je obavila kompanija Singapore Airlines 25. oktobra 2007. između Singapura i Sidneja. Let je nosio specijalnu oznaku SQ 380. Već dve godine kasnije zabeležen je milioniti putnik u ovom avionu. A380 se koristi na linijama: Dubai-Njujork (Emirates), Melburn – Los Anđeles (Qantas), Pariz – Njujork, Pariz -Johanesburg (Air France), Frankfurt – Tokio (Lufthansa).

Interesanto je da je Air France tokom ovog leta imao redovne svakodnevne letove sa A380 između Pariza i Londona, kako bi izbegli skupo stajanje aviona koji je imao nepovoljan red letenja ka Johanesburgu zbog koga je bio “slobodan” 18 časova. U kompaniji su nudili veoma povoljno ove letove kao promociju novog aviona.

Oznaka u rezervacionim sistemima (IATA standard) 380
Za letove od/do Beograda ovaj tip aviona koriste: /
Broj putničkih mesta (uobičajena konfiguracija) 525-853
Standardna konfiguracija sedišta 3+4+3 u ekonomskoj klasi,
u višim klasama zavisi od kompanije
Optimalna brzina krstarenja: 945 km/h
Maksimalna visina krstarenja 13.115 m
Maksimalan dolet 15.200 km

Kako prepoznati Airbus A380?

A380 je dobio nadimak „super-džambo“ po uzoru na nadimak najvećeg Boeingovog modela 747 koji se zove „džambo-džet“. Ovaj nadimak je dobio zbog svoje veličine. To je trenutno najveći putnički avion na svetu. Lako ga je prepoznati pošto je „na sprat. Avion je dabldeker. Ima dve platforme: gornju i donju. Ako se gleda sa strane vide se dva rea paralelno postavljenih prozora celom dužinom aviona. Tu je razlika u odnosu na Boingov 747 kod koga postoje dve platforme samo u prednjem delu gde gornja čini „grbu“. Kod A380 trup čini jedinstvenu i skladnu celinu. Položaj pilotske kabine u onosu na telo čini da ovaj avion ima visoko čelo što ga čini pomalo smešnim ako se posmatra direktno spreda. Avion ima ogromna krila na kojima se nalaze po dva motora. Krila počinju veoma rano, odmah nakon proširenja trupa koje dolazi od špica. Tako postavljena krila avionu daju zdepast izgled.

Putnička kabina

Airbus A380 ima dve platforme. Zbog toga je ulaz i izlaz putnika specifičan. Ovaj avion zahteba posebne gejtove na aerodromima na koje leti. Svaki gejt mora imati ulaz za gornju platformu. Visina gornje platforme je na nivou trećeg sprata što ukrcavanje u ovaj avion čini veoma neobičnim.

Avion ima sve moguće putne klase. Pored ekonomske zastupljene su i premijum ekonomska (ako je kompanija ima), biznis klasa kao i prva klasa. Raspored klasa je veoma raznovrstan. Sve klase se mogu nalaziti na obe platforme. Ipak, po standardu su prva i biznis klasa u prednjem delu a ekonomska klasa u zadnjem delu aviona.
Konfiguracija sedišta u ekonomskoj klasi je 3+4+3 na donjoj platformi i 2+4+2 na gornjoj platformi, u biznis klasi je konfiguracija 2+2+2 dok je u prvoj klasi raspored sedišta po formuli 1+2+1.

Procedure u vanrendim situacijama

Avion je opremljen standardnom opremom za slučaj vanrednih situacija. Maske za kiseonik se nalaze iznad svakog sedišta, pojasevi za spasavanje su ispod sedišta, prolazi su po podu označeni fluo putokazima za slučaj evakuacije usled požara.

Izlaza za slučaj opasnosti ima 16. Na donjoj platformi se nalazi deset izlaza: dva puta po dva bočna u prednjem delu pre krila, i tri puta po dva bočna u zadnjem delu posle krila. Na gornjoj platformi se nalazi tri para bočnih vrata: napred, u sredini i nazad.