»Air Serbia i Virgin Atlantic: Popularna ruta za SAD

Air Serbia i Virgin Atlantic: Popularna ruta za SAD

Air Serbia i Virgin Atlantic imaju veoma dobru dugogodišnju saradnju. Dve kompanije već duži niz godina zajednički prevoze putnike prema pravilima tzv. SPA sporazuma.

Prema ovom sporazumu Air Serbia prevozi putnike od Beograda do londonskog čvorišta Virgin Atlantica na aerodromu Heathrow, odakle ih Virgin prevozi dalje do svojih krajnjih interkontinentalnih destinacija širom sveta.

Prema sporazumu za ovakvo putovanje putnik plaća jedinstvenu cenu povratne karte koja je dogovorena između dve kompanije.

Gde možete leteti Air Serbijom i Virginom?

Sporazum nudi povoljne cene za putovanja do brojnih američkih gradova: Njujork, Boston, Vašington, Čikago, Majami, Los Anđeles, San Francisko i Orlando.

Dve kompanije, međutim, nude putnicima jednostavne konekcije u jednom danu, samo prema Njujorku, Bostonu i Los Anđelesu. Iz ostalih gradova u jednom danu postoji samo povratni let dok je u odlasku jedina mogućnost noćenje na londonskom aerodromu, o trošku putnika i uz obavezno posedovanje britanske tranzitne vize ukoliko je zadržavanje na aerodromu duže od 24 sata. Ako je manje od 24 sata moguće je boraviti bez tranzitne vize.

Konekcije iz regiona preko Beograda

Air Serbia prema sporazumu sa Virgin Atlanticom nudi i putnicima iz regiona mogućnost da putuju preko Beograda. U tom slučaju putnici koriste letove Air Serbije iz Podgorice, Tivta, Sarajeva, Skoplja i Ohrida do Beograda, odakle nastavljaju dalje prema Heathrowu i Americi. Ovi letovi iz regiona do i od Beograda se dodatno naplaćuju. Ukupna cena karte je viša nego iz Beograda, ali se za celokupno putovanje izdaje samo jedna karta (na primer: Podgorica-Beograd-London-Njujork-London-Beograd-Podgorica = jedno putovanje, jedna karta).

Kako se čekiraju putnici?

Putnici koji putuju prema sporazumu Air Serbije i Virgin Atlantica treba da se prijave za let na šalteru Air Serbije na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”. Ovde će dobiti kartu za ukrcavanje (boarding card) za let do Londona. Po dolasku na londonski aerodrom Heathrow putnici unutar tranzitne zone treba da pronađu šalter Virgin Atlantica za transferne putnike, gde se prijavljuju za naredni let (prema Americi) i gde će dobiti kartu za ukrcavanje za ovaj drugi let.

Cene

Na linijama prema Bostonu, Los Anđelesu i Njujorku, Air Serbia i Virgin Atlantic nude karte po cenama prema SPA sporazumu, ali i prema javnim objavljenim cenama u rezervacionim sistemima.

Cene zavise od sezone. Prema SPA sporazumu postoje tri sezone: niska, srednja i visoka (videti tabelu sa cenama), a prema javno objavljenim tarifama postoje samo dve sezone: niska i visoka. Povoljnije su cene prema javno objavljenim tarifama, pa ćemo njih i dati u sledećem primeru:

Cene prema javno objavljenim tarifama
Sezona Niska Srednja Visoka
Destinacija 20. VIII – 25. VI NE POSTOJI 26. VI – 19. VIII
Njujork (JFK, EWR) 730 € / 862 €
Boston 900 € / 1142 €
Los Anđeles 896 € / 1096 €
* Ove cene su samo PRIMER prema dostupnim cenama u trenutku kada je tekst napisan. Cene se periodično menjaju.

Prevoz i prijava prtljaga?

Prtljag putnika se, međutim, prijavljuje za celokupno putovanje na polaznom aerodromu.

Putnik koji iz Beograda kreće za Ameriku, prilikom registracije za let (check-in) na beogradskom aerodromu treba da preda svoj prtljag koji će biti obeležen do krajnje destinacije.

Po dolasku na tranzitni aerodrom (London Heathrow) putnik ne preuzima svoj prtljag, on će automatski biti prosleđen na odgovarajući let. Predati prtljag se preuzima tek na krajnjem odredištu u Americi.

Putnici imaju pravo na besplatan prevoz prtljaga prema komadnom konceptu Virgin Atlantic-a. Za putnike u ekonomskoj klasi on podrazumeva prevoz samo jednog komada prtljaga maksimalne težine 23 kg i maksimalnih dimenzija 90 x 75 x 43 cm. Za putnike u biznis klasi (upper class kod Virgin Atlantic-a) on omogućava predaju tri komada prtljaga od kojih svaki teži maksimalno 32 kg i ima maksimalne dimenzije 90 x 75 x 43 cm.

Ručni prtljag

Ono na šta putnici treba da obrate pažnju je ručni prtljag. Naime kod Air Serbije je pravilo za prevoz ručnog prtljaga malo drugačije nego kod Virgin Atlantica što potencijalno može da dovede do zabune i problema prilikom ukrcavanja na let Virgin Atlantica u Londonu.

Dok Air Serbia dozvoljava prevoz jednog komada ručnog prtljaga maksimalne težine 8 kg, Virgin Atlantic dozvoljava samo prevoz jednog komada prtljaga maksimalne težine 6 kg i dimenzija 56x36x23cm.

U biznis klasi je limit povećan, gde je dozvoljeno uneti u avion dve torbe kao ručni prtljag. Svaka od njih mora imati maksimalne dimenzije. 56x36x23cm i težinu od 12kg ako se predaje samo jedna ili maksimalno 16kg (ako su dve u zbiru).

Putnici tokom celog putovanja treba da poštuju restriktivnije pravilo tj. pravilo Virgin Atlantic-a koje je po svim međunarodnim standardima jedino važeće u ovakvim situacijama.

Višak prtljaga

U slučaju viška prtljaga takođe je potrebno da se prate pravila Virgin Atlantica. Prema njima Putnici mogu predati čak do deset dodatnih torbi.

Svaka mora imati maksimalne dimenzije 90x75x43cm i maksimalnu težinu od 23kg. Dodatne torbe se plaćaju fiksno po komadu. Virgin Atlantic ne naplaćuje višak prtljaga po kilogramu.

Jedna dodatna torba košta 32 funte (48 dolara) ako se plaća unapred online ili 40 funti (60 dolara) ako se plaća na aerodromu. Druga dodatna i svaka naredna torba se plaćaju 72 funte (112 dolara) online, ili 90 funti (140 dolara) na aerodromu. Ukoliko je torba koja se predaje u okviru besplatnog prtljaga teža od propisanih 23 kg (ali nije teža od maksimalno dozvoljenih 32 kg) onda se plaća doplata u iznosu od 30 funti (50 dolara) na aerodromu.

Ako je torba koja se predaje u okviru besplatnog prtljaga većih dimenzija od propisanih nadoknada koja se plaća na aerodromu je 40 funti (60 dolara). Maksimalne dimenzije torbe koja se može primiti na let iznose: 190 x 75 x 65 cm.

Transfer na aerodromu Heathrow

Kako Air Serbia na aerodromu Heathrow koristi Terminal 4, a Virgin Atlantic koristi Terminal 3 to je potrebno dobro proveriti način prelaska iz jednog u drugi terminal.

Između Terminala 3 i Terminala 1 se nalazi centralna železnička stanica Heathrow Central. Na ovoj stanici staje voz Heathrow Connect, koji predstavlja lokalni aerodromski železnički prevoz i koji povezuje terminale 1 i 3 sa Terminalom 4. Na Terminalu 4 se stanica nalazi u podzemnom nivou ispod centralnog hola. Voz saobraća na svakih pola sata a vožnja traje oko 6 minuta.

Vožnja između terminala je besplatna. Karta je potrebna za vožnju do Londona i mora se kupiti pre ukrcavanja u voz na stanici.

Osim vozom dva terminala su povezana i besplatnim aerodromskim autobusom broj 555, koji saobraća na svakih 19 minuta i povezuje sve terminale.

Minimalno vreme za konekciju u dolasku iz Beograda iznosi 90 minuta. Putnici ostaju u tranzitnoj zoni. Potrebno je da prate ljubičaste znake za “flight connections” i da se aerodromskim autobusom po iskrcavanju prevezu sa Terminala 4 na Terminal 3.

Tamo treba da prođu kontrolu ručnog prtljaga i sugurnosnu kontrolu a potom treba da se prijave za naredni let na transfernom šalteru Virgin Atlantica. Nakon toga mogu da pronađu odgovarajući izlaz za ukrcavanje u avion (gejt) i da sačekaju poletanje. U povratku je ista procedura samo u obrnutom smeru.

Ukoliko imaju kartu za biznis klasu putnici imaju pravo na korišćenje luksuznog salona Virgin Atlantica – Clubhouse, kako na tranzitnom aerodromu heathrow tako i na polaznom aerodromu iz Amerike (tamo gde postoji). Ovi saloni se nalaze na američkim aerodromima u Njujorku (JFK), Njujork (Newark), Vašington, Boston i San Francisko. Saloni sadrže deo za odmor, deo za rad i bar sa velikim izborom hrane i pića.

Vizni režim za tranzit kroz V. Britaniju

Putnici koji putuju sa pasošem Republike Srbije i poseduju vizu Sjedinjenih Američkih Država ne treba da imaju tranzitnu vizu Velike Britanije samo ukoliko je njihov transfer unutar ove zemlje kraći od 24 časa.

Sa kartom prema SAD, Kanadi ili Australiji i sa vizom neke od tih država putnik može da napusti tranzitnu zonu i da uđe na teritoriju Velike Britanije, gde može da se zadrži maksimalno 24 časa.

Ovo pravilo se primenjuje kako bi putnicima bilo omogućeno da prespavaju u hotelu van aerodroma. Veoma je poželjno da putnik u tom slučaju poseduje i vaučer hotela.
Službenik imigracione službe ima diskreciono pravo da bez ikakvih objašnjenja odbije putnika i da mu ne dozvoli ulazak u Veliku Britaniju.

Pročitajte više…
Air Serbia
Virgin Atlantic