»Najvažniji tranzitni aerodromi

Najvažniji tranzitni aerodromi

Najvažniji tranzitni aerodromi u svetu

London Heathrow

je veoma važno čvorište za letove iz Evrope ka svim ostalim kontinentima. Kao intekontinentalna baza British Airways-a i Oneworld alijanse Heathrow je veoma važan za letove ka Severnoj Americi, Australiji i zemljama britanskog komonvelta.

Paris Charles de Gaulle

je baza Air France-a i Sky Team alijanse i veoma je važno čvorište za letove na prvom mestu ka Americi. Posebno je značajan za letove ka Karibima i centralnoj Americi.

Madrid Barajas

je baza španske aviokompanije Iberia koja je kao članica Oneworld alijanse posebno specijalizovana za letove ka Južnoj Americi, pa je tako i njen matični aerodrom u Madridu postao najveća evropska vazdušna luka za putovanja ka ovom kontinentu.

Atlanta Hartsfield-Jackson

je najveća američka vazdušna luka u međunarodnom saobraćaju. Matični je aerodrom za Delta Air Lines i Sky Team. Najveći je tranzitni aerodrom za putnike iz celog sveta koji presedaju na linije u domaćem američkom saobraćaju.

Istanbul Ataturk

je veoma važan tranzitni aerodrom za putovanja iz Evrope ka Bliskom istoku, Indiji, Kini, srednjoj Aziji i Africi. Ovde se nalazi baza Turkish Airlines-a i Star Alijanse.

Singapore Changi

je matični aerodrom velikoj azijskoj aviokompaniji Singapore Airlines-u koja putnicima iz Evrope i Australije nudi vezu preko Singapura čineći ga velikim i veoma važnim tranzitnim aerodromom na jednoj od najpopularnijih ruta poznatoj pod imenom “kengurova ruta”.

Frankfurt

je jedan od najvećih evropskih tranzitnih aerodroma koji je čvorište u kome se povezuju letovi sa svih kontinenata. Putnicima iz Srbije je prvenstveno važan zbog tranzita ka Severnoj Americi ili ka Aziji. Ovde je jedna od najvećih baza nemačke Lufthanse i Star Alijanse

Munich Franz Josef Strauss

je Lufthansina baza i poput aerodroma u Frankfurtu predstavlja važan čvor za tranzitne letove ka Severnoj Americi i Aziji.

Ostali važni tranzitni aerodromi za putnike iz Srbije

Vienna Schwechat

je veoma važan aerodrom za putnike iz Srbije koji putuju ka istočnoj Evropi, Rusiji, Kavkazu i srednjoj Aziji. Ovaj je aerodrom amtičan za Austrian Airlines i jedan od najvažnijih za Star Alijansu.

Zurich Kloten

je matični aerodrom Swiss-a i najveći švajcarski aerodrom. Putnici iz Srbije ga mogu koristiti za tranzit ka Severnoj Americi, Africi i zapadnoevropskim gradovima.

Rome Leonardo da Vinci

je najveći međunarodni aerodrom u Italiji i baza je italijanskoj nacionalnoj aviokompaniji Alitalia. Važan je tranzit za celu Sky Team alijansu a putnici iz Srbije ga mogu koristiti za letove ka Africi, Mediteranu, Latinskoj Americi, Iberijskom poluostrvu kao i domaćim italijasnkim destinacijama.

Athens Elefterios Venizelos

je sedište grčkih aviokompanija od kojih Olympic Air (naslednik Olympic Airways-a) ima razgranatu mrežu linija ka Bliskom Istoku, Africi i Evropi. Atina je zbog brojnih bliskoističnih aviokompanija koje tu sleću veoma česta tranzitna tačka za putnike iz Srbije koji lete ka Bliskom Istoku. Atinski aerodrom je važan za tranzit ka grčkim ostrvima.

Moskva Šeremetjevo

je najveći međunarodni aerodrom u Rusiji. Baza je ruskoj nacionalnoj aviokompaniji Aeroflot i jedno od važnijih čvorišta Sky Team alijanse. Naši putnici preko Moskve često putuju u Kinu, Indiju i druge delove Rusije.

Dubai Airport

je postao važna tranzitna luka za letove između Australije, Azije, Bliskog Istoka, Evrope i zapadne Afrike. Putnici iz Srbije preko Dubaija najčešće lete ka australijskim gradovima. Na ovom je aerodromu baza Emirates-a.