»Prva klasa

Prva klasa

Birajući putnu klasu prilikom kupovine karte putnici se zapravo odlučuju za paket usluga koje kompanija nudi prema sopstvenim pravilima. Svaka putna klasa osim drugačije putničke kabine i različitog keteringa i zabave na letu putnicima nudi i određeni nivo zemaljskih usluga.

Kada se objavljuju ili oglašavaju cene aviokarata onda se one uvek odnose na povratnu kartu u ekonomskoj klasi, osim ako to nije drugačije naznačeno. Najjeftinije karte se uvek odnose na prevoz u ekonomskoj klasi. Putnici u ekonomskoj klasi nemaju nikakve povlastice na aerodromu, pre poletanja, tokom transfera i nakon sletanja. Tokom leta koriste imaju uobičajeni (standardni) komfor, ketering i sistem zabave.

Prva klasa (prvi razred, luks klasa, premijum klasa)

(First Class, Executive class, Premium Class, Luxury Class)

Ovo je najluksuznija klasa na redovnim linijama. Retke aviokompanije je poseduju, odnosno samo one najveće i najbogatije.

Prva klasa se značajno razlikuje od svih ostalih. Ona je moguća jedino u velikim letelicama gde u okviru putničke kabine postoji dovoljno mesta kako bi se postavile posebna sedišta izolovana kabinama.

U prvoj klasi se ne nalaze standardna sedišta već su to sedišta najnovije tehnologije koja se veoma jednostavno pretvaraju u pravi pravcati krevet (rasklapaju se pod uglom od 180 stepeni). Sedišta su ograđena posebnim pregradama u okviru koji se nalaze i zasebni audio-video uređaji kao i prikljuci za internet tokom leta.

Putnici zapravo dobijaju izolovane i veoma udobne kabine u kojim se mogu opustiti i odmoriti tokom leta ali i obaviti svoj posao ukoliko za tim postoji potreba. Kabine poseduju sopstvene utičnice za priključak laptop računara.

Putnici prve klase za cenu karte imaju potpunu fleksibilnost koju predviđaju propisane tarife aviokompanije, dobijaju status privilegovanih putnika prilikom svih neophodnih procedura, a takođe imaju i zasebne veoma luksuzne salone na aerodromima. Usluga koja će biti ponuđena putnicima prvog razreda zavisi od aviokompanija, ali je ona gotovo na nivou usluge koju bi putnik ima na privatnom letu.

Air France La Premiere
ANA – All Nippon Airways First Square
American Airlines Flagship Suites
British Airlines First
Etihad Airways Diamond First
JAL JAL Suite, JAL Skysleeper
Korean Air Kosmo Suite, Kosmo Sleeper
Lufthansa First Class
Qantas First Suites
Singapore Suites (A380), First (B777)
Swiss International Air Lines SWISS First
Thai Airways Royal First
Transaero Airlines Imperial Class
United United First, United GlobalFirst