»McDonnell Douglas / MD-80

McDonnell Douglas / MD-80

MD-80 je oznaka serije komercijalnih aviona poznatog američkog proizvođača McDonnell Douglas. Serija se sastoji od nekoliko varijeteta predstavljenih u modelima koji nose oznake MD-81, M-82, MD-83, MD-87 i MD-88. Ovaj avion nastao je na osnovu prethodnog modela, koji je bio poznat i popularan širom sveta, DC-9. Čuvena „devetka“ krasila je i flotu Jugoslovenskog aerotransporta a mnogim čestim letačima je to jedan od omiljenih aviona.

Aviokompanije vole da koriste avione iz serije MD-80 iako se oni više ne proizvode. Ovi avioni su ekonomični i isplativi aviokompanijama. Avion je tih i udoban. Mnoge ga kompanije još uvek koriste a među njima su i Alitalia, Swiss, Austrian Airlines, Finnair, SAS, Spanair, Iberia. Za letove ka Beogradu Alitalia i ponekad Spanair, koriste model MD-82.

Oznaka u rezervacionim sistemima (IATA standard) M80 / M81 / M82 / M83 / M87 / M88
Za letove od/do Beograda ovaj tip aviona koriste: Alitalia
Broj putničkih mesta (uobičajena konfiguracija) 130 – 170
Standardna konfiguracija sedišta 2+3 ili 3+2
Optimalna brzina krstarenja: 811 km/h
Maksimalna visina krstarenja 10.600 m
Maksimalan dolet 3.800 km

Kako prepoznati avion serije MD-80?

Serija MD-80 se najlakše prepoznaje po izduženom, veoma vitkom trupu. Krila su slobodna, bez motora. Pomerena su unazad i nisu centralno postavljena u odnosu na trup a motori su postavlje na trup ispod repa. Horizontalni stabilizatori (zadnja mala krila) su postavljeni gore na rep (vertikalni stabilizator).

Putnička kabina

Osnovna karakteristika kabine je konfiguracija sedišta u pet kolona sa oznakama od A do F. U zavisnosti od aviokompanije konfiguracija može biti 2+3 (AB+DEF) ili 3+2 (ABC+EF). Broj redova se kreće do 32 pošto se sedišta prostiru do samog kraja kabine zbog čega je poslednjih nekoliko redova sa smanjenim kapacitetom. Krila su između 17 i 24 reda okvirno. Biznis klasa je na početku kabine i čini je prvih nekoliko redova. Izlazi za slučaj opasnosti su dvoja bočna vrata napred, četvora vrata na sredini iznad krila, jedna bočna nazad i jedna na kraju prolaza nazad (na samom kraju aviona, ispod repa). Kabine ovog modela aviona dosta variraju kada je broj sedišta u pitanju. Postoje modeli sa 130 sedišta kao i oni sa 172. U zavisnosti od kapaciteta u avionu se pored pilota i kopilota mora nalaziti tri ili četiri člana kabinskog osoblja.

Procedure u vanrednim situacijama

Procedure u vanrednim situacijama su standardne. Maske za kiseonik se nalaze iznad svakog sedišta i automatski ispadaju ukoliko dođe do dekompresije. Ispod sedišta se nalaze pojasevi za spasavanje u slučaju vanrednog sletanja na vodene površine. Svaki putnik ima karticu sa uputstvima za ponašanje u vanrednim situacijama a ove procedure putnicima demonstriraju i članovi kabinskog osoblja pred poletanje. Više o sigurnosnim procedurama možete čitati na posebnoj stranici.