»Tipovi avionskih sedišta

Tipovi avionskih sedišta

Mogućnost izbora sedišta u zavisnosti od njegovog kvaliteta je sužena na tip sedišta koji koristi aviokompanija u svojim avionima. Putnik može izborom putnog razreda (klase) da izabere i određeni kvalitet sedišta ali je i tu mogućnost izbora sužen na ona sedišta koja kompanija poseduje. Međutim, što se tiče pozicije sedišta, tiče tu je izbor uvek isti. Putnici će izabrati sedište pored prozora ili pored prolaza u skladu sa svojim afinitetima. Da bi putnik napravio dobar izbor potrebno je da pre rezervacije sedišta upozna konfiguracija putničke kabine. Ona se razlikuje u zavisnosti od tipa aviona, organizacije putnih razreda aviokompanije i namene aviona. Ako je na primer avion namenjen čarter letovima onda će njegova putnička kabina biti jednostavno konfigurisana sa samo jednim putnim razredom pa je onda i konfiguracija sedišta drugačija od istog tipa aviona koji se koristi na redvonim linijama koje imaju više različitih putnih razreda (klasa).

U zavisnosti od pozicije postoje sledeći tipovi sedišta:

Sedišta pored izlaza za slučaj opasnosti
(emergency seat)

Ova sedišta se, kako im i ime samo kaže, nalaze pored izlaza za slučaj opasnosti. ova sedišta nude najveći konfor pošto je i razmak ka sedištu ispred značajno veći. Međutim ova sedišta imaju ograničenje u smislu koji putnici mogu da ih rezervišu.

Zbog njihovog položaja putnik koji ga rezerviše mora biti sposoban da u vanrednim situacijama odreaguje na predviđen način i otvori vanredni izlaz i oslobodi prolaz. Ovu proceduru putniku posebno objašnjava neko od kabinskog osoblja.

Putnik na ovom sedištu mora biti i spreman i voljan da to uradi a od procene kabinskog osoblja zavisi i da li će tokom leta ostati na izabranom sedištu. Ukoliko kabinsko osoblje proceni da osoba koja se tu nalazi nije spremna ili sposobna na saradnju može je premestiti na neko drugo mesto. Zato se prilikom rezervacije osoba obavezno mora upoznati sa potrebnim uslovima. Kod lowcost aviokompanija se ovakvo sedište plaća više nego obično.

Sedišta pored prozora
(window seat)

Sedišta pored prozora su veoma popularna kod osoba koje vole da posmatraju predele iznad kojih putuju. Sedenje pored prozora je manje udobno zato što putnik ima samo mali prostor ispred sebe na raspolaganju.

Prilikom ustajanja mora da pomera saputnike koji sede pored njega. Ova sedišta treba obavezno izbegavati ukoliko putnik ima strah od letenja ili samo strah od visine. U tom slučaju treba da bira sedište pored prolaza.

Sedište pored prolaza
(aisle seat)

Osobe koje se plaše letenja, kojima je bitan osećaj slobode da mogu ustati kad god požele a da ne moraju nekoga da pomeraju treba da izaberu sedište pored prolaza.

Na ova sedišta se takođe smeštaju osobe sa posebnim potrebama (slabo pokretne osobe) kao i osobe kojima je dodeljena pratnja tokom leta kako bi mogle biti pod lakšim nadzorom kabinskog osoblja.

Sedište ispred / iza pregrade
(bulkhead seat)

Ovo su posebno zanimljiva sedišta. Ako se nalaze iza pregrade što su obično sedišta u prvom redu ekonomske klase onda su u pitanju fantastična mesta gde putnici imaju više prostora. Ako se pak radi o sedištima ispred pregrade (obično u poslednjem redu) onda su to loša sedišta pošto se ne mogu oboriti (nagnuti) za spavanje pa samim tim i ne nude standardanan komfor. Sa ovims edištima treba biti obazriv i ako se rezevišu treba paziti u kom su redu i da li je pregrada ispred ili iza. U zavisnosti od tipa aviona pregrada može biti od čvrstog materijala i tada obično služi kao stalak za štampu ili može biti obična zavesa. Pregrada na kraju aviona obično je zid kojim se odvaja deo putničke kabine u kome se nalaze toalet, bife i ostave za posadu.

U zavisnosti od naslonjača postoje sledeći tipovi sedišta:

Sedišta sa običnim naslonjačem
(Recliner seat)

Kod ovih sedišta se naslonjač može neznatno iskriviti unazad kako bi se putnici mogli lakše opustiti i odspavati. ovo su standardna sedišta u svim avionima i kod svih aviokompanija. Njihova veličina, udobnost, materijali od kojih su napravljena zavise od aviokompanije. Ovakva sedišta sa poboljšanim karakteristikama (bolji materrijali, veći komfor i prostor za putnike) su i u biznis klasi kod aviona za kraći i srednjelinijski saobraćaj.

Sedišta sa oborivim naslonjačem
(Lie-flat seat)

su klasična sedišta koja se mogu oboriti tako da čine ugao od 180 stepeni kako bi putnici mogli da se “ispruže”. Ipak ova sedišta se ne mogu oboriti u potpuno horizontalan položaj već ostaju pod određenim blagim nagibom. Da bi se sedišta mogla koristiti njihova konfiguracija u putničkoj kabini je posebna i zavisi od tipa aviona i aviokompanije. Ovakva inovativnija i udobnija sedišta se nalaze u biznis i prvim razredima u širokotrupnim avionima za intekontinentalni saobraćaj.

Kombinovana sedišta
(Suit seat)

Ova najnaprednija sedišta su najnovija u aviosaobraćaju i predstavljaju veliku inovaciju za komfor i način putovanja avionom uopšte. Sedišta zapravo predstavljaju mini kabine koje u potpunosti čuvaju privatnost i putnicima omogućavaju razne kombinacije tokom putovanja. Sedišta se mogu okretati na razne strane, mogu se obarati sve do 180 stepeni u horizontalnom položaju te tako mogu pretvoriti u klasičan krevet. U kabini se obavezno  nalazi i zaseban tv set i priključci za razne elktronske uređaje koje putnik može koristiti tokom leta. Ovakva sedišta se nalaze u najvećim avionima poput džambo-džeta (Boeing 747) ili super džamba (Airbus A380) ali i u širokotrupnim avionima najnovije generacije poput Dreamliner-a (Boeing B787) ili čuvenog Boeing-ovog “Triple Seven” (B-777).