»Nazivi aerodroma

Nazivi aerodroma

Gradovi se u redovima letenja označavaju punim imenom grada na lokalnom jeziku kao i sitnijim slovima na engleskom jeziku. Pored naziva grada stoji i naziv aerodroma kao i njegova zvanična međunarodna oznaka.

Aerodromi dobijaju nazive na razne načine. Najčešće je to prema gradu koji opslužuju, ali ima dosta aerodroma koji nose imena poznatih ličnosti, ili aerodroma koji služe više gradova i slično. Nekoliko najčešćih primera se ipak može izdvojiti:

Jedan grad, jedan aerodrom

Aerodromi koji služe određene gradove obično u svom nazivu sadrže i naziv grada: Zračna luka Zagreb, Zurich Airport, Frankfurt Airport. Aerodromi se nazivaju i po gradu čak iako imaju neko drugo ime. Tako je mnogima najlakše. Mnogi će reći samo Aerodrom Beograd ili niški aerodrom umesto da izgovaraju celo ime aerodroma. Ovo se izbegava kada bi moglo doći do zabune. Na primer, nikada ne bi trebalo reći londonski aerodrom ili Aerodrom u Moskvi, pošto u ovim gradovima ima više aerodroma.

Jedan grad, više aerodroma

Veliki gradovi imaju i po nekoliko aerodroma i onda se oni nazivaju lokalnim imenima, prema delu grada  u kome se nalaze ili prema naselju pored koga su.

U Berlinu se aerodromi nazivaju Tegel, Temeplhof i Schoenefeld.

U Londonu su: Heathrow, Gatwick, Luton, Stansted, City i Southend, a u Moskvi (Sheremetyevo, Domodedovo, Vnukovo).

Pariz isto ima dva velika aerodroma i oni se nazivaju Charles de Gaulle (Šarl de Gol) i Orly, mada u ovom gradu postoji i Le Bourget (Le Burže) na kome se održava najveći svetski vazduhoplovni sajam. Pariskim aerodromom se naziva i udaljeni Beavais (Bove), koji se nalazi pored istoimenog grada 80-tak kilometara severzapadno od Pariza.

Po dva aerodroma imaju i Rim (Fiumicino-Leonardo da Vinci i Ciampino), Milano (Malpensa i Linate), Geteborg, Istanbul (Ataturk i Sabiha Gokcen). Tri aerodroma ima Stokholm (Arlanda, Skavsta, Bromma), Oslo (Gardemoen, Rygge, Torp), Njujork (JFK, La Guardia, Newark).

Više gradova, jedan aerodrom

Aerodromi koji se nalaze u neposrednoj blizini dva ili više većih gradova služe svima i mogu u svom nazivu imati imena svih tih gradova. Najpoznatiji primeri su Cologne-Bohn Airport, koji opslužuje gradove Keln i Bon, ili Basel-Mulhouse-Freiburg, koji čak opslužuje tri grada u tri države: Bazel (Švajcarska), Miluz (Francuska) i Frajburg (Nemačka).

Udaljeni aerodromi

U poslednje vreme pojedini udaljeni aerodromi počinju da opslužuju neke veće gradove. Ovakva pojava je posebno izražena sa porastom lowcost aviosaobraćaja, zbog toga što niskotarifne aviokomanije biraju jeftinije aerodrome za svoje letove. Evropski zakoni ne dozvoljavaju da se takvi aerodromi nazivaju ili oglašavaju imenom velikog i udaljenog grada kako ne bi stvarali zabunu kod putnika.

Mnogo je primera u Evropi za ovakve aerodrome. Nama najpoznatiji su: Memingen koji je udaljen 120km od Minhena ali se naziva i Munich – Memmingem Airport. Poznat je i Paris – Beauvais, aerodrom koji je 85 km od Pariza, Charleroa-Brussels Sud, aerodrom u gradu Šarleroa, koji služi i Briselu, pa se čak naziva i “Brisel Jug”.

Regionalni aerodromi

Aerodromi mogu nositi i naziv regiona koji opslužuju. Najbolji primer za to je Eest Midlands Airport. On opslužuje region Ist Midlands (East Midlands) i gradove Derbi, Lester i Notingem). Na neki način bi se i naš najnoviji putnički aerodrom u Kraljevu mogao svrstati u ovu kategoriju, pošto se naziva “Morava Airport” označavajući svojim imenom region Zapadnog Pomoravlja koji planira da opslužuje.

Aerodromi po slavnim ličnostima

Ovakvih aerodroma je mnogo na svetu. Veoma je popularno da države i lokalne samouprave svojim važnim aerodromima daju imena slavnih ličnosti iz nacionalne istorije.

Puno je primera, a tri su kod nas: Aerodrom u Beogradu se zove “Nikola Tesla” po slavnom srpskom naučniku, aerodrom u Nišu “Konstantin Veliki” po rimskom caru rodom iz Niša.

Aerodrom u Prištini nazvan je imenom ratnog komandanta kosovske terorističke organizacije zbog čega je nastao problem sa novim vlasnicima ovog aerodroma koji su tražili da se naziv promeni.

U regionu je takođe veoma popularno nazivanje aerodroma slavnim ličnostima, pa je tako skopski aerodrom nazvan po Aleksandru Makedonskom, a aerodrom u Tirani po Majci Terezi.

Međunarodne oznake aerodroma

Svi aktivni aerodromi imaju međunarodne oznake prema opšteprihvaćenoj standardizaciji. U opticaju su, kao i kod aviokompanija, dve vrste oznaka: IATA i ICAO.

IATA oznake su troslovne i koriste se u komercijalnoj upotrebi, dok su druge četvoroslovne i koriste se u navigaciji i službenoj korespondenciji pa se putnici gotovo nikada ne sreću sa njima.

U redovima letenja koriste se IATA oznake aerodroma. Putnici se sa njima sreću i na putnim dokumentima kao i na nalepnicama za prtljag.

Oznake aerodroma su određene tako da podsećaju na grad ili na naziv aerodroma kad god je to moguće (BEG je oznaka za Beograd, ZAG za Zagreb, BUD za Budimpeštu). Svaki grad takođe ima svoju troslovnu oznaku koja može, ali i ne mora odgovarati oznaci njegovog aerodroma, posebno kada postoji više aerodroma u jednom gradu. Najbolji primer je Njujork koji kao grad ima oznaku NYC (od New York City) dok njegovi aerodromi imaju oznake JFK (prema imenu aerodroma po Džonu Ficdžeraldu Kenediju), EWR (Newark) ili LGA (La Guardia). Isto je i kod Londona (LON), Moskve (MOW), Pariza (PAR) ili Rima (ROM).

Kod kupovine karte treba obratiti pažnju da je izborom grada dajete znak sistemu da u obzir uzme sve aerodrome u tom gradu. Izborom određenog aerodroma sužavate izbor samo na taj aerodrom. Sa ovim treba biti obazriv kod gradova koji imaju više aerodroma.