»Foker

Foker

Putnici u Srbiji navikli su se na Fokerove avione s obzirom da su oni do nedavno bili eksluzivni članovi flote Montenegro Airlines-a i to model 100. “Fokker” je holandska fabrika aviona sa velikom tradicijom i iskustvom u proizvodnji putničkih aviona. Iako se trenutno koriste samo tri modela (manji Foker 70 i veći Foker 100 kao i turboprop Foker 50) poznat je i stariji model Foker 28 Fellowship koji je bio zaštitni znak holandske aviokompanije KLM Cityhopper.

Foker 50

Foker 50 je najmanji Foker koji se danas koristi. On je turbopropni avion sa dva propelerska motora na krilima. Kapacitet mu je 50 do 60 putnika. Podseća na ATR-42 ili Dash Q serije. Malo se koristi i to obično u flotama lokalnih aviokompanija kao i za održavanje mreže linija na ostrvima. U Evropi ga trenutno u floti ima Air Baltic.

Kako prepoznati avione Foker?

Najmanji Foker 50 je turbelisni avion pa ga je lako prepoznati po dva motora sa propelerima. Oni se nalaze na krilima. Nos je tanak, kratak i veoma špicast i podseća na vrapčev kljun. Rep mu je u obliku pravilnog trapeza i ima nastavak koji se pruža duž tela aviona prema krilima što pa avion iz profila izgleda kao da je prelomljen u zadnjem delu pod uglom od 45 stepeni.
Mlazni Fokeri su prepoznatljivi po položaju motora. Dva motora se nalaze sa obe strane na kraju aviona: Rep je u obliku zaobljenog i zakrovljenog trapeza a horizontalni stabilzatori su postavljeni na vrh repa. Nos je zaobljen i zdepast (podseća na Airbus-ove noseve). Avion je elegantan i veoma dopadljivog izgleda. Razlika između manjeg modela (70) i većeg (100) je u dužini. Kod Fokera 70 su krila postavljena na sredini dok su kod Fokera 100 krila povučena ka zadnjem delu.

Putnička kabina

Manji mlazni Foker 70 ima kapacitet od 70 do 80 putnika. Sedišta su u konfiguraciji dva plus tri. Identičan je i veći Foker 100 samo što je nešto duži i ima malo veći kapacitet od 100 do 110 putnika. Foker 50 je najmanji Foker koji se danas koristi. Kapacitet mu je 50 do 60 putnika. Ako postoji biznis klasa ona je u prednjem delu kabine i sastoji se od nekoliko redova. KLM, kao kompanija koja je poznata po svojoj floti Fokera, ima specifičnu biznis klasu koja zauzima veliki deo kabine. Ona se prostire u prvih desetak redova Fokera 70. Sedišta su u rasporedu 2+3 s tim što se neka sedišta ne prodaju kako bi putnici imali veći komfor.

Procedure u slučaju opasnosti

Kabinsko osoblje na početku leta upoznaje putnike sa procedurama u slučaju vanrednih okolnosti. Ako se desi da dođe do pada pritiska u putničkoj kabini maske sa kiseonikom se nalaze u boksovima iznad svakog sedišta i biće automatski izbačene. Pojas za spasavanje u slučaju vanrednog sletanja na vodenu površinu nalazi se ispod svakog sedišta. Duž koridora (prolaza) postoje fluorescentne trake koje ukazuju na put za evakuaciju. Fokeri 50 i 70 imaju četiri izlaza za vanredne situacije (dva bočna napred i dva naspram krila). Kod većeg Fokera 100 postoji šest izlaza. Dva su napred a četiri su iznad krila u zadnjem delu.

Oznaka u rezervacionim sistemima (IATA standard) F50 / F70 / F100
Za letove od/do Beograda ovaj tip aviona koriste: Montenegro Airlines, Austrian Airlines
Broj putničkih mesta (uobičajena konfiguracija) 50-110
Standardna konfiguracija sedišta 2+2 (F50), 2+3(F70, F100)
Optimalna brzina krstarenja: 453 km/h (F50) i 835 km/h (F70, 100)
Maksimalna visina krstarenja 7.600 m (F50) i 10.600 m (F70,100)
Maksimalan dolet 2.000 – 3.500 km