»Vizni režim za tranzitne putnike

Vizni režim za tranzitne putnike

Heathrow-airport-transfer

Putnici raznih nacionalnosti moraju samostalno da se raspitaju o viznom režimu zemlje u koju putuju ali i zemlje preko koje putuju. Najčešće pravilo koje važi u većini zemalja koje važe za tranzitne je da posebna viza nije potrebna ukoliko putnik ne napušta tranzitnu zonu unutar aerodromskog terminala. Ukoliko putnik ima više vremena na tranzitnom aerodromu i želi da napusti tranzitnu zonu i aerodrom kako bi obišao grad viza je neophodna. U tom slučaju prolazi kroz pasošku i carinsku kontrolu i mora posedovati validnu dokumentaciju za ulazak u zemlju tranzita.

Pojedine zemlje dozvoljavaju vremenski ograničeno napuštanje aerodroma uz posedovanje tranzitne vize (na primer Ujedinjeni Arapski Emirati). Postoje zemlje koje zahtevaju tranzitnu vizu bez izuzetka (Novi Zeland ili Australija) a postoje i one koje zahtevaju tranzitnu vizu čak i u slučaju tehničkog sletanja na njihovu teritoriju (SAD, Kanada). Uz sva stroga pravila, veoma su česti i izuzeci pa zato treba veoma pažljivo i detaljno proveriti sve pojedinosti u vezi sa viznim režimom kako zemlje u koju se putuje tako i tranzitne zemlje.

Tranzit u zemljama Šengenske zone

Državljanima Srbije nije potrebna viza za tranzit preko aerodroma koji se nalaze u zemljama Šengeske zone: Austrija, Belgija, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugalija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska.

Kretanje putnika na aerodromima u ovim zemljama je organizovano u dve zone unutar tranzitnog (pograničnog područja).

To su šengenska i nešengenska zona. Na izlasku iz šengenske tranzitne zone ne postoji pasoška kontrola.

Ona se smatra unutrašnjim prostorom zemlje domaćina a saobraćaj između zemalja Šengena ima status domaćeg saobraćaja.

Na izlasku iz nešengenske tranzitne zone putnike čeka pasoška kontrola, a ona se nalazi i na prelasku u šengensku tranzitnu zonu.

^ vrh stranice 

Tranzit u Velikoj Britaniji

Putnici sa pasošem Republike Srbije, koji imaju transfer na aerodromima u Velikoj Britaniji, moraju posedovati tranzitnu vizu (DATV – Direct Airside Transit Visa). Bez ove vize putnici ne mogu ući u tranzitnu zonu na britanskim aerodromima.

  • Putnici koji putuju u SAD, Kanadu, Australiju i Novi Zeland ne moraju da poseduje tranzitnu vizu (DATV).
  • Boravišna (Visitor Visa) je potrebna putnicima koji putuju u Republiku Irsku i na ostrvo Man, preko britanskih aerodroma

^ vrh stranice 

Tranzit u Turskoj

Veliki broj putnika iz Srbije i regiona putuje u tranzitu preko Istanbulskog aerodroma Ataturk. Viza za turističku posetu (boravak do 90 dana) ili za tranzit preko Turske nije potrebna državljanima svih država bivše Jugoslavije.

Zvanične informacije o viznom režimu Republike Turske

^ vrh stranice 

Tranzit u Ujedinjenim Arpskim Emiratima

Putnici koji putuju tranzitno preko aerodroma u UAE (Dubai, Abu Dabi, Šardža) ne treba da pribavljaju posebnu vizu za tranzit ukoliko neće napuštati tranzitnu zonu na aerodromu.

Zvanične informacije o viznom režimu Ujedinjenih Arapskih Emirata

Putnici koji putuju tranzitno preko Dubaija koristeći letove Emirates-a mogu da dokupe stopover turistički paket kod ove kompanije ukoliko žele da posete ovaj grad. Paket podrazumeva i obezbeđivanje vize za boravak u trajanju od 96 sati. Cena paketa se kreće od 45 dolara po danu.

^ vrh stranice 

Tranzit u Rusiji

Putnici iz Srbije koji putuju ka Aziji, posebno ka Kini, Indiji i centralnoj Aziji, koriste aerodrome u Moskvi kao tranzitne. Putovanje sa tranzitom u Moskvi bilo da se do tamo stiže letom Jat Airways-a ili Aeroflota, ne zahteva tranzitnu vizu. Državljanima Srbije nije potrebna ni boravišna turistička viza za boravak u Rusiji do 30 dana, tako da je prilikom tranzita moguće napustiti tranzitnu zonu i aerodrom i napraviti stop-over u Moskvi.

Zvanične informacije o viznom režimu Ruske Federacije.

Putnicima koji su državljani onih zemalja kojima je potrebna ruska boravišna viza, neće biti potrebna ruska tranzitna viza ukoliko se ne zadržavaju duže od 24 sata i ukoliko ne napuštaju tranzitnu zonu na aerodromu. Ukoliko postoji potreba za zadržavanjem, onda je neophodno da izvade boravišnu vizu.

^ vrh stranice 

Tranzit u Hong Kongu (Kina)

Aerodrom u Hong Kongu je veoma česta destinacija za putnike koji putuju dalje do drugih kineskih gradova i azijskih destinacija. Hong Kong je pod kineskim suverenitetom ali se tretira kao specijalni administrativni region (HKSAR – Hong Kong Special Administrative Region).

Boravišna viza za Hong Kong nije potrebna državljanima Srbije, Bosne I Hercegovine, Makedonije i Hrvatske, za boravak do 14 dana.  i Kineska viza je potrebna za posetu Kini iz Hong Konga i ona se može dobiti u kineskom konzulatu u Beogradu.

Tranzitna viza za Hong Kong nije potrebna ukoliko se radi o direktnom tranzitu, tj. ako putnik odmah nastavlja svoje putovanje dalje i prilikom kraćeg zadržavanja na aerodromu ne želi da napusti tranzitnu zonu.

Tranzit ka Gvangdžou i Šendženu

Aerodrom u Hong Kongu je povezan specijalnim tranzitnim feribot linijama sa susednim regionom (Pearl River Delta – PRD) u kome se nalaze veoma veliki i značajni gradovi Gvangdžou i Šendžen.

Putnicim koji poseduju kinesku vizu a krajnje odredište im je u nekom od 115 gradova ovog regiona, mogu bez tranzitne vize Hong Konga da putuju samo ukoliko sa aerodroma do krajnjeg odredišta otputuju nekom od specijalnih tranzitnih linija feribota. (SkyPier)

^ vrh stranice 

Tranzit u Australiji

Putnici koji putuju ka Novom Zelandu ili Okeaniji obično imaju tranzit u Australiji. Državljani Srbije moraju posedovati tranzitnu vizu za Australiju. Ona im omogućava ulazak u Australiju i tranzit preko njene teritorije u trajanju od 72 sata. Tranzitna viza je besplatna i dobija se u konzulatu Australije u Beogradu.

Zvanične informacije o viznom režimu Australije

Tranzit na Novom Zelandu

Za putovanje ka Okeaniji i Australiji, Novi Zeland bi mogao biti tranzitna zemlja i u tom slučaju je neophodna tranzitna viza. Ona se može dobiti u ambasadi Novog Zelanda u Hagu (Holandija) po ceni od 85 evra. Sa tranzitnom vizom putnik može boraviti samo unutar terminala na aerodromu maksimalno do 24 časa.

Novozelandske imigracione vlasti omogućavaju izradu grupnih tranzitnih viza. O svim detaljima se možete informisati na sajtu Novozelandske imigracione službe.

^ vrh stranice 

Tranzit u Sjedinjenim Američkim Državama

Putnici koji iz Srbije putuju na Karibe, Latinsku Ameriku ili Kanadu mogu imati tranzit na nekom od američkih aerodroma. Vizni režim SAD je veoma strog i to se posebno ogleda kod tranzitnih putnika. Tranzitna viza je obavezna ne samo u slučaju da putnik ima mora da preseda na nekom od aerodroma već i kada avion ima planirano tehničko sletanje na američkoj teritoriji.

Prema informacijama na sajtu američkog konzulata u Beogradu, putnicima je za tranzitnu vizu potrebna ista dokumentacija kao i za turističku s tim da se traži da u pasoš prethodno bude uneta viza za krajnje odredište putnika.

^ vrh stranice 

Tranzit u Kanadi

Iako Kanada nije tranzitna zemlja može se desiti da pojedini putnici koriste presedanje na nekom od kanadskih aerodroma za odlazak u Sjedinjene Države. U tom slučaju pored regularne vize za SAD putnik je obavezan da pribavi i tranzitnu vizu za Kanadu. Ova viza se dobija po identičnoj proceduri kao i privremena boravišna viza.

Sve informacije o vizama za Kanadu se mogu dobiti na sajtu Kanadske ambasade u Beogradu.Građani Srbije, Crne Gore i Makedonije od maja 2012. kanadske vize mogu izvaditi u viznom odeljenju kanadske amabasade u Beču, pošto je vizno odeljenje u Beogradu zatvoreno.

Isto kao i Sjedinjene Države i Kanada zahteva vizu čak i za putnike koji se nalaze u avionima koji imaju samo tehničko sletanje na kanadskom aerodromu.

^ vrh stranice 

 A2CX2X_2290318b