»Prva (first) putna klasa

Prva (first) putna klasa

Za razliku od klasične biznis klase koja ne mora da bude i luksuzna, prva klasa to svakako jeste. Pored povećane udobnosti, poboljšanog servisa i brojnih privilegija, prvu klasu odlikuje i luksuz u svim njenim segmentima. U svim primerima prve klase do izražaja dolazi njena ekskluzivnost. Ona isključuje sve druge putnike u najvećoj mogućoj meri, i svom uživaocu pruža jedinstven osećaj privatnog leta.

Prvu klasu nemaju sve aviokompanije, nema je čak ni većina. Nju poseduju samo retki avioprevoznici. Za prvu klasu je potreban i najveći avion. Samo u velikim širokotrupnim modelima postoji dovoljno mesta da se unutar putničke kabine izdvoji specifična prva klasa. U najvećim avionima poput Boeing-ovog džambo-džeta (747), ili Airbus-ovog super-džamba (A380) prva klasa je smeštena na gornjem nivou, kako bi se osigurala maksilmalna privatnost njenih putnika. Dok biznis klasom većinom lete poslovni ljudi, prvu klasu koriste ljudi koji osim bogatstva imaju i visok društveni status.

Fleksibilnost tarifa prve klase

Karta kupljena za prvu klasu gotovo da nema pravila niti ograničenja. Ona se može menjati u svakom trenutku, nikakve doplate nisu potrebne za bilo koje promene. Putnicima je dozvoljeno otkazivanje putovanja, i ne traži se kupovina unapred.

Lični pristup putniku

Putnici u prvoj klasi imaju posebnu pažnju zaposlenih u aviokompaniji kako tokom leta tako i na aerodromima. Njima će biti dodeljen vozač koji će ih dovesti do aerodroma, lični asistent na samom aerodromu koji će umesto njih obaviti sve neophodne procedure i pomoći im da se ukrcaju na let. Pojedine kompanije nude i uslugu prijema prtljaga i njegove isporuke na kućnu ili hotelsku adresu.

Aerodromski sadržaji

Dok u obične biznis salone putnici mogu ući tako što kupe kartu, u salone prve klase pristup imaju samo putnici prve klase. Oni su zatvorenog tipa i veoma su luksuzni. Putnicima su na raspolaganju najraznovrsniji sadržaji za rad, odmor ili relaksaciju. Za dolazne putnike na mnogim aerodromima postoje i saloni za oporavak od puta, sređivanje garderobe i pripremu za sastanak.

Posebna putnička kabina

Kabine prve klase su izdvojene. Dosta su prostrane, s obzirom da imaju manje sedišta. Odmah do njih se nalaze i posebne garderobe, toaleti i bar sa hranom i pićem. U kabinama prve klase nalazi se posebno obučeno kabinsko osoblje. Kabine prve klase se nalaze u prednjem delu aviona. U Boeing-u 747 i Airbus-u A380, prva klasa je smeštena na gornjem nivou.

Sedišta i privatni prostor

U prvoj klasi sedišta su najmanje to što im ime kaže. Ona su ekstra dimenzija tako da nudi vrhunski komfor i dosta prostora za noge, a moguće ih je oboriti za 180 stepeni i od njih napraviti veoma udoban, pravi krevet. Obično su sedišta smeštena u zasebne boksove koji garantuju privatnost putnicima. U boksovima se nalaze i monitor i razni priključci za elektronske uređaje i posebna lampa.

Vrhunsko posluženje i usluga

Hrana koja se služi u prvoj klasi je vrhunskog kvaliteta ali i renomea. Nju spremaju najbolji svetski kuvari koji rade za aviokompanije. Putnicima se obroci služe prema bogatom meniju koji je vrlo pažljivo odabran. Pored redovnih posluženja putnici na raspolaganju imaju i razne luksuzne užine (korpe s voćem, vrhunske sireve) kao i stalno otvoren bar u kome mogu da piju najraznovrsnija pića.

Zabava tokom leta i dodatne usluge

Sva sedišta (lične kabine) su opremljeni velikim LCD monitorima na kojima putnici mogu uživati u velikom izboru zabavnih, informativnih i edukativnih sadržaja prema želji. Kabine poseduju i sopstveno svetlo, priključke za mobilne telefone, prenosne i tablet računare pa su zgodni i za rad. Često sedišta imaju u sopstvene satelitske telefone, koji su na raspolaganju putnicima uz doplatu.

Frequent flyer i korporativni programi

Putnici koji putuju u prvoj (first) klasi imaju sjajne mogućnosti za statusno napredovanje u okviru nagradnih programa bilo ličnih ili korporativnih. Broj nagradnih i statusnih poena koji se dobijaju na letovima je znatno veći nego kada se leti u nižim klasama.
Aviokompanije koje poseduju prvu (first) klasu su malobrojne. Njihove putne klase su veoma moćno brendirane i predstavljene tržištu kao kompletan proizvod. Neke kompanije nemaju poseban naziv za svoje prve klase već ih zovu jednostavno First Class (prva klasa): British Airways, Qantas, Singapore Airlines, Lufthansa, Turkish Airlines, Emirates, Qatar Airways, Swiss.

Pojedine aviokompanije imaju posebne nazive za prve klase: Le Premier (Air France), Diamond First Class (Etihad), Skysleeper (JAL), Royal First (Thai), American Airlines razlikuje dve prve klase: Flagship Suite First Class u interkontinentalnom saobraćaju i Domestic First Class  u domaćem saobraćaju (SAD).