»Odrasli putnici

Odrasli putnici

U aviosaobraćaju se odraslim putnicima (adult) smatraju svi oni koji imaju više od 12 godina. Ova granica između dece i odraslih putnika je uzete iz razloga što je za decu do 12 godina potrebna pratnja odraslih osoba (ako nemaju odraslog pratioca, onda su nepraćena deca i dodeljuje im se službena pratnja). Putnicima preko 12 godina nije potrebna pratnja i oni se smatraju odraslim putnicima.

Sve cene karata u aviosaobraćaju izražavaju se u osnovi za odrasle putnike. Međutim postoje pojedine potkategorije odraslih putnika za koje važe popusti koji se mogu obračunavati na tarife za odrasle, ali za njih mogu da se i osmisle posebne tarife.

Grupe odraslih putnika za koje važe popusti su:

  • stariji maloletnici (od 12 do 16/17 godina), koji mogu da ostvare omladinske (youth) popuste.
  • omladinci (od 16/17 do 24-26 godina), koji ostvaruju pravo na omladinske (youth) popuste.
  • senirori (preko 60 godina), koji ostvaruju pravo na seniorske popuste.

Osim starosnih podgrupa popusti se mogu odrediti i za neke druge grupe putnika kao što su na primer pomorci, tj. osobe koje rade na brodovima. Pojedine aviokompanije odobravaju i popuste članovima novinarskih udruženja, kolegama koji su zaposleni u turističkim agencijama i drugim aviokompanijama.

Odrasli putnici kao pratnja

Deca (do 12 godina) ne mogu da putuju sama, već treba da imaju pratnju odraslih osoba. Ako nemaju pratnju onda putuju kao nepraćena deca (samo ako imaju više od 5-7 godina), ali im aviokompanija dodeljuje službenu pratnju.

Međutim, svi odrasli putnici (preko 12 godina) ne mogu da budu pratnja. Da bi se neki odrasli putnik mogao smatrati pratiocem deteta on mora da ima najmanje 16 godina.