»Domaći aviosaobraćaj u SAD

Domaći aviosaobraćaj u SAD

U Sjedinjenim državama je veoma popularan aviosaobraćaj. Ogromna zemlja, velike udaljenosti, gustina naseljenosti, jake poslovne veze i velika pokretljivost američkog stanovništva uzrokovali su izuzetno gustu mrežu linija.

U Sjedinjenim Državama postoji preko 15 hiljada aerodroma, od čega je 5000 sa asfaltiranim (ili betonskim) pistama.

Domaći aviosaobraćaj se najviše odvija na tri vazdušna koridora:

 • Par gradova Broj putnika
  1. Čikago – Njujork 3,47 mil.
  2. Los Anđeles – San Francisko 3,47 mil.
  3. Los Anđeles – Njujork 3,14 mil.
  4. Čikago – Los Anđeles 2,88 mil.
  5. Atlanta – Njujork 2,85 mil.
  6. Atlanta – Orlando 2,61 mil.
  7. Fort Loderdejl – Njujork 2,59 mil.
  8. Atlanta – Vašington 2,52 mil.
  9. Čikago – San Francisko 2,49 mil.
  10. Orlando – Vašington 2,35 mil.

  Transameričkom kojim su povezani istok i zapad, odnosno atlantska sa pacifičkom obalom

 • Atlantski, koji povezuje severoistok SAD sa Atlantom i Floridom
 • Pacifički, koja povezuje Los Anđeles i San Dijego na jugu Kalifornije sa San Franciskom, Sijetlom i Portlandom.

…………………………………..
Tabela desno:
Deset najprometnijih avionskih ruta u SAD, u periodu od aprila 2011. do aprila 2012.
Izvor: Bureau of Trasnport Statistics

Osim ovih koridora značajni tranzitni aerodromu su Dallas-Fort Worth, Denver i Albuquerque (Albukerki).

Najveći interkontinentalni hab (čvorište) u SAD je Njujork koji je sa svojim aerodromom JFK (izgovara se Džej-Ef-Kej) glavna tranzitna vazdušna luka za evropske putnike ka svim ostalim američkim destinacijama. Za razliku od njega aerodrom u Atlanti je glavno čvorište za letove u nacionalnom aviosaobraćaju.

Svaka američka aviokompanija ima i svoju bazu i glavni aerodrom. Delta Air Lines je glavni prevoznik na aerodromima Atlanta i Njujork (JFK), United je najveći prevoznik na aerodromima Newark (Njuark, EWR) u Njujorku i u Čikagu, dok je American Airlines pozicioniran širom zemlje, a glavni aerodromi su mu: Njujork (JFK), Čikago, Dalas, Los Anđeles i Majami. Više i američkim aviokompanijama čitajte na posebnoj stranici.

Osobenosti američkog aviosaobraćaja

Aviosaobraćaj unutar Sjedinjenin Država ima svoje osobenosti i po mnogo čemu se razlikuje od evropskog. On ima strateški značaj za američku državu i društvo. Razlike su vidljve u cenovnoj politici, načinima putovanja, planiranja linija, redovima letenja. Američke aviokompanije imaju obavezu da određeni broj mesta na domaćim letovima čuvaju rezervisane za državljane SAD.


Mapa: Najvažniji američki aerodromi, (c) School of Communication, American University, Washington DC

Cene u domaćem saobraćaju

Cene aviokarata u SAD su generalno gledano i u poređenju sa evropskim znatno niže. Najniže cene karata kod tradicionalnih aviokompanija kreću se već od stotinak dolara dok se kod američkih niskotarifnih prevoznika mogu naći i duplo manje para.

Rezervacioni sistemi koji se koriste u Americi su drugačiji i prilagođeni su njihovom tržištu, tako da je veoma rasporstranjena razlika u cenama za iste letove ako se karte kupuje u SAD ili u inostranstvu. Veoma je teško kupiti kartu za domaći američki let u Evropi po istoj ceni kao u Americi. Ove razlike u cenama postoje i na međunarodnim linijama. Često je mnogo jeftinija karta između Evrope i SAD ako se kupuje u Sjedinjenim Državama.

Prtljag

Opšte je poznato da se u Sjedinjenim Državama ne primenjuje koncept besplatnog prtljaga u domaćem saobraćaju. Putnici imaju pravo na besplatan ručni prtljag, dok se ostali prtljag, koji se predaje uvek mora posebno platiti. Cena se kreće od 20-tak evra po torbi. Iste te aviokompanije koje naplaćuju predati prtljag na domaćim linijama, to neće učiniti i na međunarodnim letovima. Ako putnik kupi kartu na United-u Beograd-Frankfurt-Njujork-Klivlend on neće platiti prtljag za ceo svoj let. Ali ako kupi odvojene karte jednu do Njujorka i drugu u domaćem saobraćaju, onda će mu za tu drugu biti naplaćen i prtljag ukoliko ga ima.