»Važnije organizacije

Važnije organizacije

EASA

European Aviation Safety Agency

EASA (European Aviation Safety Agency) je zvanična agencija Evropske Unije koja se brine o bezbednosti aviosaobraćaja i zaštiti životne sredine. Osnovana je 2003. godine ali je punu operativnost postigla 2008. kada je preuzela pojedine nadležnosti od JAA (Joint Aviation Agency). Sedište agencije je u Kelnu. EASA predstavlja krovnu organizaciju nacionalnih agencija (direktorata) za kontrolu vazdušnog saobraćaja. Članstvo u agenciji imaju sve zemlje Evropske Unije plus Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn.

Link na zvaničnu stranicu EASA

JAA TO

Joint Aviation Agency – Training organisation

JAA TO je organizacija koja se bavi obrazovanjem, obukom i treningom u aviosaobraćaju. Obuka se obavlja iz više oblasti vazduhoplovne bezbednosti i sigurnosti, pravne regulative i ekologije i zaštite životne sredine. Sedište organizacije je u Hofdorfu (Hoofddorf, Holandija) gde se i održava najveći broj kurseva. Trening centri JAA se nalaze i u Beču, Sofiji, Larnaki, La Valeti, Abu Dabiju i Singapuru.

Regionalni trening centar koji se ranije nalazio u Beogradu preseljen je u Sofiju. Tamo se tokom cele godine održavaju brojni kursevi koje pohađaju polaznici iz celog sveta.

Link na zvaničnu stranicu JAA TO