»Frequent flyer programi

Frequent flyer programi

Frequent flyer program je sistem nagrađivanja stalnih putnika koji je pokrenut od strane aviokompanije. Putnicima se nude brojne pogodnosti koje mogu da ostvare u zavisnosti od vernosti aviokompaniji.

Svaka aviokompanija ima svoje zasebne programe nagrađivanja vernih putnika. Sa nastankom avioalijansi ovakvi programi su počeli da se sažimaju i da se primenjuju i na putnike više različitih aviokompanija.

Svaka aviokompanija može uzeti učešće u programu druge aviokompanije i ovo posebno dolazi do izražaja kod alijansi gde je potpuno svejedno koji program putnik poseduje i kojom kompanijom leti.

Frequent flyer programi su zasnosvani na jednostavnom principu da se svaka vernost nagrađuje tzv. nagradnim miljama ili poenima.

Milje se mogu zarađivati ne samo letenjem već i korišćenjem drugih usluga partnerskih kompanija koje imaju veze sa putovanjem. Korišćenje hotela, restorana, iznajmljivanje automobila, turistički obilasci, korišćenja spa centara, kupovine u određenim prodavnicama i mnoge druge aktivnosti. Milje se takođe dodeljuju i za preporuke prijateljima, nekada se u okviru promotivnih akcija dupliraju, putnici se nagrađuju za rođendane ili neke važne praznike kao i kroz nagradne igre.Osnovni principi frequent flyer programa se sastoje u “zarađivanju” milja (poena, bodova, tačkica…). Milja u ovom značenju nije merna jedinica za dužinu već obračunska jedinica koja se koristi za nagrađivanje putnika.

Zarađene milje se mogu potrošiti na ostvarivanje raznih privilegija tokom putovanja od ubrzanog čekiranja, besplatnog ekstra prtljaga, prelaska na biznis klasu, korišćenja luksuznih salona na aerodromima, aerodromskih transfera ili besplatnih aviokarata. Isto kao što se zarađuju tako se mogu i potrošiti na razne partnerske usluge (rent a car, hotelski smeštaj).

Zahvaljujući brojnim trgovinskim partnerima aviokompanije svojim putnicima u zamenu za zarađene milje nude i poklone u vidu satova, parfema, suvenira, garderobe, nakita. Svi frequent flyer programi funkcionišu po istom principu, razlikuju se u nijansama i obračunima kao i u različitim partnerskim ponudama.

Aviokompanija Sopstveni program Drugi program
Adria Airways Miles and More
Aegean Airlines Miles and Bonus Miles and More
Aeroflot Aeroflot Bonus
airBaltic Baltic Miles
Air Berlin Top Bonus Etihad Guest
Air France Flying Blue
Air Serbia Etihad Guest
Alitalia MilleMiglia Flying Blue
Austrian Airlines Miles and More
British Airways Executive Club
Croatia Airlines Miles and More
Czech Airlines OK Plus
easyJet easyJet Plus
Emirates Emirates Skywards
Etihad Airways Etihad Guest
Germanwings Boomerang Club Miles and More
Iberia Iberia Plus
KLM Flying Blue
LOT Polish Airlines Miles and More
Lufthansa Miles and More
Montenegro Airlines Vision Team
NIKI Top Bonus
Norwegian Air Shuttle Norwegian Reward
Olympic Air Miles and Bonus
Qatar Airways Privilege Club
Singapore Airlines KrisFlyer
Swiss Miles and More
TAP Portugal TAP Victoria Miles and More
TAROM Flying Blue
Tunis Air Fidelys
Turkish Airlines Miles and Smiles Miles and More
Virgin Atlantic Flying Club
Vueling Punto