»Ekonomska plus klasa

Ekonomska plus klasa

Birajući putnu klasu prilikom kupovine karte putnici se zapravo odlučuju za paket usluga koje kompanija nudi prema sopstvenim pravilima. Svaka putna klasa osim drugačije putničke kabine i različitog keteringa i zabave na letu putnicima nudi i određeni nivo zemaljskih usluga.

Kada se objavljuju ili oglašavaju cene aviokarata onda se one uvek odnose na povratnu kartu u ekonomskoj klasi, osim ako to nije drugačije naznačeno. Najjeftinije karte se uvek odnose na prevoz u ekonomskoj klasi. Putnici u ekonomskoj klasi nemaju nikakve povlastice na aerodromu, pre poletanja, tokom transfera i nakon sletanja. Tokom leta koriste imaju uobičajeni (standardni) komfor, ketering i sistem zabave.

Ekonomska plus

(Economy plus, Premium economy)

Ekonomska plus klasa se pojavljuje u poslednje vreme sve češće kod brojnih aviokompanija. Ona je formirana kao međuklasa ili kao restriktivna biznis ili kao povlašćena ekonomska. Nastala je kao posledica svetske ekonomske krize kada su koroporativni klijenti zarad ušteda počeli da lete ekonomskom klasom umesto biznis. Aviokompanije su da bi sprečile veliki gubitak bile prinuđene da spuste cene, ali i nivo usluge. Tako je nastala ova međuklasa.

Ekonomska plus klasa je veoma brzo postala popularna, a sve velike aviokompanije su je ubrzo uvele u svoju ponudu.

Kod nekih se zove premijum ekonomska, a kod nekih je ekonomska plus. Danas je imaju sve značajnije aviokompanije.

Cene karata za ekonomsku plus klasu su više od tarifa za standardnu ekonomsku klasu, a niže su od tarifa za standardnu biznis klasu. Putnici u ekonomskoj plus klasi imaju na aerodromima privilegije kao putnici u biznis klasi. Oni pod određenim uslovima mogu da se prijave za let na brzim šalterima za biznis klasu, mogu da koriste aerodromske salone ili da ponesu više prtljaga.

U avionima postoje posebne kabine za ove međuklase. To je obično nekoliko redova iza biznis klase, a ispred ekonomske klase. Putnicima su na raspolaganju veća i udobnija sedišta, koja se obaraju pod većim uglom. Oni imaju više komfora, a sedišta su opremljena utičnicama za USB i elektronske uređaje i imaju ekrane za prikazivanje sadržaja iz sistema zabave tokom leta. Ketering tokom leta je takođe bogatiji i može se porediti sa onim na biznis klasi.

Primeri premijum ekonomskih klasa
Air Canada Premium economy
Air France Premium economy
Alitalia Classica Plus
British Airways World Traveller Plus
Brussels Airlines BFlex Economy +
Cathay Pacific Premium economy
Condor Premium economy
Iceland Air Economy Comfort
JAL Premium economy
KLM Economy Comfort Seats
LOT Polish Airlines Premium economy
Olympic Air Premium economy
Qantas Premium economy
SAS SAS Premium Economy (pdf link)
Thai Airways International Premium Economy Class
Transaero Airlines Premium economy
Turkish Airlines Comfort Class
Virgin Atlantic Premium economy
Virgin Australia Premium economy