»Modeli aviona i kolekcionarstvo

Modeli aviona i kolekcionarstvo

Ljubitelji avijacije bave se raznim hobijima, a među najčešćim je kolekcionarstvo. Najčešće se skupljaju modeli aviona ali nije zanemariv ni broj kolekcionara raznih drugih predmeta koji imaju veze sa avionima. Postoje osobe koje skupljaju stare redove letenja, kašičice, salvete ili vlažne maramice, začine i ostale sitnice koje se putnicima dele tokom leta. Skupljaju se i stare boarding karte i karte uopšte, reklame aviokompanija, razglednice aviona, razni reklamni predmeti…

Najčešće se skupljaju modeli aviona i to realni u određenim proporcijama. Modeli mogu biti plastični ili metalni a proporcije u kojima se rade prilično variraju. Postoje i ogromni modeli aviona kakvi se često viđaju u izlozima turističkih agencija i predstavništva aviokompanija.

Najveći modeli imaju vrednost od nekoliko stotina evra a ako imaju i posebnu kolekcionarsku vrednost onda mogu koštati i više hiljada evra. Posebno su na ceni modeli starijih tipova aviona koji su u bojama aviokompanija koje više ne postoje ili pak imaju stare oznake postojećih aviokompanija.

Herpa

Jedan od najpoznatijih proizvođača modela aviona je nemačka “Herpa”. Herpini modeli se prave od metala i plastike a pored raznih modela aviona proizvodi se i razna aerodromska oprema kako bi kolekcionari mogli formirati sopstvene modele aerodroma. Herpa proizvodi i figure pilota i kabinskog osoblja.

Herpa je aktivna unutar kolekcinarske zajednice. Ona održava poseban Wings Club za sve kolekcionare modela aviona, a izdaje i specijalan časopis Wings World.

Revell

Revell je poznati američko-nemački proizvođač modela aviona i opreme za modelare. Postoje gotovi Revell-ovi modeli ali je ovaj proizvođač prvenstveno poznat po paketima za sklapanje.

U paketima za maketare, koji se mogu naći i po našim prodavnicama, nalaze se gotovi delovi aviona koje je potrebno sklopiti ili zalepiti. Tu se nalaze i farbe kao i razne nalepnice koje se dodaju sklopljenim modelima dajući im realan izgled.

Hasegawa

Hasegawa je japanski proizvođač modela i opreme za modelare. Hasegawa je među modelarima poznat kao proizvoiđač veoma detaljnih modela koji mogu da zadovolje i najzahtevnije hobiste.

Modeli Hasegawe zbog veoma detaljnih delova aviona kao što su kabina, enterijer ili motori često se pripremaju za muzejske postavke širom sveta. Hasawega proizvodi modele vojnih i civilnih avione. Naslovna fotografija predstavlja Hasegawa model aviona F6F-3 Hellcat “USS Essex” u razmeri 1:48.

Gemini Jets

Gemini Jets je američki proizvođač modela aviona. Ima veoma veliki broj modela civilnih aviona mnogih svetskih aviokompanija.

Ovaj proizvođač je posebno poznat po velikom izboru modela aerodroma i aerodromskih elemenata i opreme. Ljubitelji avijacije svoje modele aviona mogu postaviti na izuzetno verne modele aerodroma ovog proizvođača.

Prodavnice modela aviona

U prodavnicama na većim aerodromima se mogu pronaći razni modeli aviona. U duty free shop-u na beogradskom aerodromu se nalazi veliki izbor gotovih modela aviona sa oznakama brojnih poznatih ili neobičnih avikompanija. Cena ovih modela se kreće oko hiljadu dinara a izbor je zaista veliki. U evropskim gradovima postoje posebne prodavnice namenjene kolekcionarima gde se mogu naći retki i stari modeli. Srednja Evropa je posebno poznata po modelarstvu a veliki izbor prodavnica postoji u svim nemačkim, austrijskim ili češkim gradovima.