»Premijum ekonomska

Premijum ekonomska

Ekonomska plus putna klasa je počela da se uvodi sa početkom svetske ekonomske krize. Sudeći po uspehu koju ova klasa doživljava i po zadovoljstvu aviokompanija, njeno uvođenje je bilo pun pogodak.

Nova međuklasa na najbolji način oslikava ključnu istorijsku promenu u aviosaobraćaju. Putovanje avionom je od svog nastanka bilo luksuz. Osnovnu prekretnicu u razvoju koji je ovaj vid transporta doživeo čini njegova transformacija iz luksuznog, skupog i nedostupnog u jednostavan, jeftin i dostupan.

Sličan proces je ponovo urađen u vreme najnovije svetske ekonomske krize. Letenje u biznis klasi je postalo bespotrebno i neprimereno situaciji, pa su aviokompanije pod hitno morale da reaguju i da ponovo ožive ovu klasu. To je urađeno formiranjem međuklase: one koja je jeftinija od biznis klase ali koja nudi više od ekonomske. I u tome su uspeli.

Ekonomska plus klasa je veoma brzo postala popularna, posebno kod poslovnih putnika, čije kompanije su sada mogle finansijski da priušte brojna putovanja, ali i da zadrže viši nivo usluge tokom leta.

Tarife, nagradni program

Osnovne tarife za premijum ekonomsku klasu su više od tarifa za standardnu ekonomsku klasu. U skladu sa tim one putnicima nude i veću fleksibilnost: mogućnost promena karte besplatno ili uz malu doplatu, bez velikog vremenskog ograničenja, mogućnost otkazivanja karte uz refundaciju. Tarifa obično ne zahteva kupovinu unapred. Premijum ekonomske tarife dozvoljavaju i veće količine ručnog i predatog prtljaga, a putovanjem u ovoj klasi putnici ostvaruju veći broj nagradnih i statusnih milja u okviru frequent flyer programa čime stiču i dodatne pogodnosti.

Priopritet i udobnost na aerodromima

Putnici u premijum ekonomskoj klasi imaju mogućnost da ubrzaju procedure na aerodromima, koristeći posebne šaltere za putnike biznis klase. Osim ubrzane prijave za let, premijum ekonomska nudi nekada (u zavisnosti od aerodroma) i brze trake za pasoške i carinske kontrole ili prijave transfernog leta. Na aerodromima gde postoje biznis saloni, putnici premijum ekonomske klase ih mogu koristiti ili besplatno ili uz simboličnu doplatu. Prioritetno ukrcavanje je nešto na šta takođe imaju pravo, odmah nakon što se u avion ukrcaju putnici u biznis klasi.

Putnička kabina i usluga tokom leta

Premijum ekonomska klasa može biti smeštena u prednjem delu kabine standardne ekonomske klase, ali sa uanpređenim sedištima i odvojena zavesom ili paravanom. Sedišta se obično razlikuju i predstavljaju nešto između dve standardne klase. Udobnija su, sa malo više prostora za noge, većim nagibom naslona. Mogu se, međutim sresti i ista sedišta ista kao u ekonomskoj, s tim da se srednje sedište ne prodaje i ne koristi kako bi putnici imali više prostora. Hrana i piće tokom leta zavise od pravila prevoznika. Mogu biti identična kao u ekonomskoj, ili pak kao u biznis klasi.

Zabava tokom leta i dodatne pogodnosti

U ovoj kategoriji najviše dolazi do izražaja posebnoj premijum ekonomske klase. Putnicima su na raspolaganju mnoge pogodnosti koje im omogućavaju da tokom leta obavljaju posao ili da se zabave. Sedišta u ovoj klasi imaju brojne priključke za elektronske uređaje (prenosne i tablet računare ili mobilne telefone). U okviru sistema zabave tokom leta putnicima je na raspolaganju veći izbor zabavnih sadržaja. Ove usluge koje obično odlikuju biznis klasu, u premijum klasi mogu biti ili besplatne ili je za njih potrebno izdvojiti malu doplatu.
Ova klasa se može danas sresti kod mnogih aviokompanija pod raznim nazivima, a najčešće kao economy plus ili economy premium. Premijum ekonomska klasa je naraznovrsnija od svih putnih klasa. Njene karakteristike značajno variraju u zavisnosti od aviokompanije, tipa aviona ili dužine trajanja leta.

Najčešći naziv ove klase je “premijum ekonomska” (premium economy). Tako je zovu: Virgin Atlantic, Virgin Australia, ANA, Condor, Cathay Pacific, JAL, Transaero Airlines.

Mnoge kompanije ovoj klasi daju svoje posebne nazive kako bi pobiljšali njeno brendiranje: Turkish Airlines (Comfort Class), British Airways (World Traveller Plus), SAS (Economy Extra), Iceland Air (Economy Comfort), Brussels Airlines (BFlex Economy+), Alitalia (Classica Plus).

Velike kompanije koje imaju veoma raznoliku flotu i lete do različitih regiona imaju i više različitih paketa koji čine premijum ekonomsku klasu. Air France, na primer, ima Premium Voyageur klasu u interkontinentalnom saobraćaju, dok je u domaćem i evropskom saobraćaju prisutna Premium Eco klasa, a na letovima prema francuskim teritorijama u Karibima i Indijskom okeanu ona se zove: Alizee. KLM takođe razlikuje dva tipa premijum ekonomske klase: Europe Select (u evropskom saobraćaju) i Economy Comfort (u interkontinentalnom saobraćaju).


Foto: Qantas Airways premium economy class – najbolja premijum ekonomska klasa na svetu (Skytrax)