»Američki muzeji vazduhoplovstva

Američki muzeji vazduhoplovstva

Museum of Flight

Muzej letenja je najveći privatni vazduhoplovni muzej na svetu. Nalazi se na Boeingovom aerodromskom kompleksu južno od centra Sijetla. Godišnje ga poseti blizu pola miliona posetilaca. Veoma je omiljen u Americi i posebno je interesantan deci za koju postoje brojni zabavni i edukativni programi.

Muzej ima stalne i privremene postavke. U ovom muzeju se mogu videti prvi predsednički avion Boeing 707-102 (Air Force One), a svoju stalnu izložbu ima i Concorde. Postioci muzeja mogu uživati u izložbama aviona 737, mogu sedeti u pilotskim kabinama, posetiti kontrolni toranj ili probati uvek popularne simulatore letenja. U muzeju postoji i nekoliko istorijskih izložbi a jedna od njih prikazuje istoriju Boeing-a.

Muzej letenja je otvoren svakog dana od 10 do 17 časova, osim na Dan zahvalnosti (poslednji četvtak u novembru) i na Božić). Ulaznice koštaju 16 američkih dolara za odrasle i 9 za decu. Deca mlađa od 4 godine ne plaćaju ulaz. Svakog prvog četvrtka u mesecu u vremenu od 17 do 21 sat poseta muzeju je besplatna.

Pustinja Mohave (Mojave)

Jedno od najzanimljivijih mesta za posetu u SAD je Mohave (Mojave Air and Space port) koji se nalazi u istoimenoj pustinji nedaleko od Los Anđelesa. Mohave je centar za testiranje civilnih letelica. Osim po toj veoma interesantnoj funkciji, aerodrom je svim ljubiteljima avijacije poznat kao poslednja adresa za većinu komercijalnih letelica na planeti. Na ovaj aerodrom avioni doleću poslednji put.

On je njihovo konačno odredište. Mohave je groblje aviona. Nedaleko od piste aerodroma se nalaze parkirališta gigantskih razmera za penzionisane avione. Većina od njih se iseče u staro gvožđe mada se ovde dovoze avioni koji se remontuju i remodeluju kako bi se vratili u saobraćaj. Pojedini avioni se ovde pretvaraju u izložbene eksponate.

Aerodrom omogućava turističke posete i obilaske vikendom u prepodnevnim satima. Posetioci se kroz aerodromski kompleks prevoze kombijem. Tura traje od dvadesetak minuta do sat vremena u zavisnosti od prohodnosti kroz kompleks. Ceo kompleks predstavlja restriktivnu zonu. Razgledanje je moguće samo iz kombija, dok fotografisanje nije dozvoljeno.

Ulaznica za ovu turu je 5 dolara. U gradiću Mohave koji se nalazi tik uz aerodrom nalaze se brojni restorani pa je ovde moguće napraviti celodnevni izlet.

National Museum of US Air Force

U Dejtonu (Ohajo) nalazi se jedan od najvećih muzeja vojnog vadzduhoplovstva. National Museum of US Air Force poseduje izuzetne zbirke vojnih aviona složenih po sledećim periodima istorije: rane godine do 1917., I svetski rat, međuratne godine, II svetski rat, Korejski rat, Vijetnamski rat, Hladnoratovski period, Period posle Hladnog rata.

Veoma popularne postavke sadrže i kolekcije raketa. Među najzanimljivijim izložbama je ona na kojoj se nalaze predsednički avioni.

Muzej je otvoren svakog dana od 9 do 17 časova, osim na Dan zahvalnosti (poslednji četvrtak u novembru), Božić (25. decembar) i Nova godina (1. januar). Ulaz u muzej je besplatan.

Smithsonian – National Air and Space Museum

U okviru čuvenog naučnog centra Smitsonijan u Vašingtonu, nalazi se veoma bogata vazduhoplovna izgložba. U okviru 23 izložbene galerije se nalazi preko 120 različitih letelica i raznih delova. Preko 100 većih aviona koji nisu mogli da budu izloženi u prostoru muzeja se nalazi izdvojeno u okviru Udvar-Hazy centra koji je nedaleko od međunarodnog aerodroma Vašington (Dulles). Ulaz u oba objekta je besplatan.

Evergreen Aviation and Space Museum

Evergreen muzej vazduhoplovstva se nalazi nedaleko od Portlanda u državi Oregon,  jugozapadno od grada na aerodromu Mekminvil. Muzej poseduje bogatu kolekciju najrazličitijih letelica: istorijskih, vojnih, civilnih i helikoptera.

Najpoznatiji eksponat u muzeju je istorijski džinovski avion Hercules. Ovaj avion je napravio čuveni američki pionir avijacije Howard Hughes.

Muzej je otvoren svakog dana od 9 do 17 časova osim na praznike (Uksrs, Dan zahvalnosti, Božić, Nova godina). Cena ulaznice je 20 dolara. Deca imaju popuste kao i članovi kluba posetilaca.