»Farnborough Airshow

Farnborough Airshow

Najveći britanski i jedan od najvećih svetskih aviosajmova je čuveni Farnboro Aviosajam (Farnborough Airshow). Ovaj sajam je namenjen komercijalnim kontaktima između proizvođača aviona i aviokompanija. Prvih nekoliko dana je sajam zatvorenog tipa i namenjen je jedino profesionalniom učesnicima.

Organizatori tvrde da je ovaj sajam najveća berza na svetu za avioindustriju gde preko 1400 izlagača predstavlja svoje najnovije proizvode. Pored avijacije glavne teme sajma su i vojna vazduhoplovna i kosmička industrija, odbrana i bezbednost.

Nakon profesionalnog dela sajma, on se otvara za posetioce i tada veliki broj ljudi može posetiti sjajne izložbe aviona i opreme svih vrsta. Svake godine sajam poseti preko 120.000 posetilaca a na njemu se ostvare narudžbe aviona i opreme koje dostižu vrednost od 47 milijardi američkih dolara (po podacima organizatora).

……………………………….
Fotografija desno: Akrogrupa britanskih vazduhoplovnih snaga (RAF) “Red Arrows” na jednom od nastupa

Zajedno sa pariskim sajmom predstavlja najvažniji događaj u avioindustriji na kome poizvođači predstavljaju svoje novitete, a aviokompanije vrše naružbe novih letelica. Sajam se održava svake druge (parne) godine dok se njegov francuski pandan na aerodromu Le Burže (Le Bourget) održava svake neparne godine.