»Dubai Airshow

Dubai Airshow

Najmlađi aviosajam na svetu i jedan od najnaprednijih je onaj koji se održava svake druge godine u Dubaiju počev od 1989. Sajam ima komercijalni karakter i poznat je po izuzetno velikim narudžbama novih aviona. S obzirom da se sajam održava na Bliskom Istoku odakle i dolaze najveći kupci aviona onda ne čudi veliki uspeh koji ovaj sajam ima u ovom regionu.

Na 12. po redu sajmu koji je održan 2011. prvog dana je naručeno 50 aviona Boeing 777-300ER od strane domaće aviokompanije Emirates. Ovo je najveća jedinstvena porudžbina jednog modela Boeingovog aviona u istoriji. Njena vrednost je preko 26 milijardi američkih dolara.

Dubai Air Show ima preko hiljadu izlagača iz celog sveta i preko 55.000 posetilaca u nekoliko dana koliko traje. Sajam je pod pokroviteljstvom kraljevskih porodica i vladara emirata Dubai, Abu Dabi kao i brojnih državnika i zvaničnika ove federativne monarhije.

Veliki broj modela aviona kako vojnih tako i civilnih bude predstavljen publii a 2011. je tamo svoju bliskoistočnu premijeru imao i Dreamliner.

Sajam se održava u kompleksu Airport Expo koji se nalazi na aerodromu Dubai. Generalni pokrovitelji sajma su tradicionalno aerodrom Dubai i aviokompanije Emirates kao i vlada emirata Dubaija.