»Paris Air Show

Paris Air Show

Najveća avio manifestacija na svetu je pariski avio sajam (Paris Air Show), koji se održava svake druge godine na aerodromu Le Burže (Le Bourget) nedaleko od glavnog grada Francuske. Ovaj aerodrom se koristi za saobraćaj malih aviona i za potrebe ovog svetski poznatog aviosajma. Tokom juna 2011. u Parizu se održava 49. sajam na kome se utvrđuju narudžbe novih letelica. Proizvođači na ovom sajmu usklađuju sa kupcima uslove nabavke, opcije, promene porudžbina ili otkazivanja. Paris Air Show je najveća svetska berza civilnih letelica.

Za razliku od prethodnih pred-kriznih godina, kada su se aviokompanije, posebno one sa Bliskog Istoka, utrkivale u broju naručenih aviona – ove godine su narudžbe skromnije i realnije. Ove godine su najveći poručioci Turkish Airlines i Cathay Pacific a avion koji se ubedljivo najviše traži ove godine je “triple seven” (Boeing 777). Tradicionalno dobra tražnja postoji za Boeingom 737 NG i Airbus-ove familije 320.Okosnicu ovog čuvenog sajma čine komercijalni susreti predstavnika aviokompanija i proizvođača aviona. Na sajmu se ugovaraju nabavke novih aviona. Ovaj sajam koriste proizvođači aviona da javnosti predstave svoje nove modele ili inovacije na postojećim modelima.

Prvi put je sajam održan 1909. godine. 2009. je održan jubilarni sajam povodom stogodišnjice a sledeći jubilarni Paris Air Show će biti 50. po redu i biće održan početkom leta 2013. na istom mestu na aerodromu Le Burže.