»Spoting na ostrvu Sent Marten

Spoting na ostrvu Sent Marten

Najpopularnije mesto na svetu o kome sanjaju svi spoteri je plaža Maho (Maho beach) na ostvru Sv. Marten u Holandskim Antilima. Ova plaža se nalazi na samom kraju piste međunarodnog aerodroma na koji sleću avioni svih tipova, veličina i boja. Popularna karipska plaža je raj za spotere pošto im avioni sleću iznad glave. Odmah do plaže je uzana ulica iza koje se nalazi ograda aerodroma a iza nje odmah počinje pista.

Sa strane plaže nedaleko od početka piste nalaze se hoteli. Gosti hotela imaju balkone sa pogledom na more ali i na avione. Ovo je ipak mali aerodrom i na njemu nema toliko čestih aviooperacija tako da problem buke ne igra veliku ulogu za goste okolnih odmarališta, posebno što je svako sletanje ili poletanje praćeno velikom pažnjom gostiju.

Zbog velike blizine aviona, posebno tokom sletanja, putnici se upozoravaju da izbegavaju određene pozicije kako ne bi bili odbačeni vazduhom koji ispuštaju motori.

Direktne avionske linije iz Evrope do aerodroma “Princeza Julijana” (SXM) postoje iz Amsterdama sa KLM-om i Pariza (CDG) sa Air France-om. Čarter kompanija Corsairfly (TUI) leti direktno iz Pariza (aerodrom Orly) do Sent Martena. Aviokarte do ovog karipskog ostrva su skupe, a najjeftinije tarife iznose od 600 do 800 evra iz Pariza ili Amsterdama. Konekcija iz Beograda je moguća sa spavanjem u Parizu u odlasku, a povratna karta bi koštala preko 1100 evra.