»Džetleg

Džetleg

Predstavlja najpoznatiji poremećaj zbog letenja. Džetleg je specijalno psihofizičko stanje u kome se nalazi organizam osobe koja je doživela poremećaj biološkog dnevnog ritma (smena dana i noći) i na taj način narušila sopstveni biološki časovnik.

Sunčeva svetlost je pokretač lučenja melanina kao i većine organskih procesa od kojih zavisi normalno funkcionisanje organizma. Kada dođe do promene vremenskih zona, organizam "ispadne" iz redovnog ritma i onda nastaju problemi.

Ako je putnik promenio zone putujući sa istoka na zapad (u istom smeru kao i Sunce) onda će se njegov organizam lakše privići na novi ritam. U tom slučaju se dešava samo blaže odstupanje Sunca u odnosu na organizam, tj. ono je ili u "zakašnjenju" ili je poranilo. U oba slučaja organizam sa manjim odstupanjem dobija impuls koji mu je potreban, pa je i vraćanje u normalu lakše.

Daleko veći problem je odlazak sa zapada na istok. Tada organizam odlazi suprotno od Sunca pa je njegovo "ispadanje" iz redovnog režima znatno teže, pošto se tada može izgubiti i ceo krug Sunca oko zemlje.

Kada tokom putovanja prelazimo u drugu vremensku zonu mi pomeramo časovnik ali naš organizam ima svoj časovnik koji se ne može tako lako pomeriti. Organizam nastavlja da živi u biološkom ritmu kao i pre putovanja i tako dolazi do situacije da nam se ne spava kada svi spavaju ili da spavamo dok svi rade.


Ilustracija desno: Aritmetika džetlag-a, (c) Britannica

Iako laički doživljavamo osećaj pospanosti i umor kao glavne simptome džetlega to su zapravo najblaži njegovi simptomi. Usled promene vremenskih zona dolazi do poremaćaja u radu srca. Često se dešavaju i hormonski poremećaji kao i promene apetita i metabolizma što izaziva probleme sa probavom i dijareja.

Putnici mogu imati povišenu temperaturu ili im se mogu javiti problemi sa kožom (urtikarije) izazvane stresom, a veoma su česti i blaži psihički problemi poput neuroza, demencije, anksioznosti, apatije, panike, dezorijentisanosti.

Džetleg je ozbiljna poteškoća i može izazvati brojne neprijatnosti, nelagodnost ali i probleme. Ukoliko putnik koji putuje na neki važan sastanak ili događaj, može se desiti da zbog džetlega ne bude u stanju da ispuni svoje obaveze. Zato je veoma važno ostaviti dovoljno vremena telu da se privikne na novu vremensku zonu i novi ritam. Postoji neko nepisano pravilo da je čovekovom organizmu potrebno onoliko dana za oporavak koliko je časovnih zona promenio. Ako putuje iz Beograda u Peking organizmu će biti potrebno šest dana da prihvati novi bioritam u potpunosti.

Džetleg predstavlja ogroman problem sportistima koji prelaze velike razdaljine kako bi učestvovali na raznim takmičenjima. Zbog poremećaja biološkog dnevnog ritma oni mogu značajno oslabiti svoje sportske rezultate ili uzrokovati povrede. Sa poremećajem usled promene vremenskih zona često se srećemo kada pratimo naše tenisere. Oni putuju sa turnira na turnir, sa jedne na drugu stranu sveta i to bez dovoljno vremena za odmor i privikavanje na vremenske zone.