»Peta sloboda

Peta sloboda

Peta sloboda je u javnosti najpoznatija. Ona podrazumeva pravo obavljanja saobraćaja između svoje zemlje i neke druge sa komercijalnim sletanjem u treću zemlju. Ovu slobodu u Srbiji ima beloruska aviokompanija kojoj je omogućeno da leti od Belorusije do Srbije sa pravom da prevozi putnike i iz tačke međusletanja u Budimpešti.

Peta sloboda je veoma retka i za nju se avioprevoznici širom sveta veoma mukotrpno i dugotrajno bore kod nadležnih vazduhoplovnih vlasti. Ovu slobodu nedavno je dobila aviokompanija Emirates od italijanskih vlasti da na svom letu od Dubaija do Njujorka može da sleće i skuplja putnike u Milanu.

Qatar Airways ima od Mađarske dodeljeno pravo Pete slobode na svojoj ruti Doha-Budimpešta-Zagreb, ali nema ovo pravo u Turskoj za svoju liniju Doha-Ankara-Beograd tako da u tom slučaju ne može da prevozi putnike između Ankare i Beograda, već se sletanje u Ankari smatra tehničkim sletanjem.

Peta sloboda je veoma popularna u poslednje vreme s obzirom da avioprevoznicima smanjuje rizik na manje traženim i profitabilnim rutama. Uvezivanjem dve destinacije u jednu liniju sa svog matičnog aerodroma smanjuje operativne troškove, a povećava zaradu. U ovo doba krize Peta sloboda je veoma korisna alatka za smanjenje troškova avioprevoznika i za opstanak mnogih linija. Čak je i direktor Belavije priznao da bi linija od Minska do Beograda bila neisplativa, ali da je njenim uspostavljanjem preko Budimpešte smanjen rizik.