»Putovanje sa prekidom (stopover)

Putovanje sa prekidom (stopover)

Stopover je uobičajeni engleski izraz koji se u međunarodnoj avioindustriji i turizmu koristi da označi prekid putovanja. U aviosaobraćaju se ovim izrazom označava prekid putovanja u transfernoj tački koji je duži od 24 sata.

Ako poseduje kartu koja dozvoljava stopover, putnik može da se u mestu transfera zadrži neko vreme (obično do tri dana, 72 sata) tj. ne mora odmah da preseda na drugi avion do krajnje destinacije.

Aviokarte koje dozvoljavaju stopover su retke i skuplje. Ipak većina tarifa omogućava stopover uz doplatu. Putnik treba da proveri da li tarifa dozvoljava i na koji način stopover prilikom kupovine karte.

Turistički stopover paketi

Pojedine globalne aviokompanije nude svojim putnicima stopover pakete u svojim čvorištima i u gradovima odakle su. Uz kupljenu interkontinentalnu kartu sa presedanjem na domaćem aerodromu izabrane aviokompanije putnik može da doplati za stopover paket po povlašćenoj ceni.

Aviokompanija Stopover destinacija
Air India Delhi
Emirates Dubai
Etihad Airways Abu Dabi
Icelandair Island
Malaysia Airlines Kuala Lumpur
Singapore Airlines Singapur
Thai Airways Bangkok
Qatar Airways Doha

Ovakve turističke pakete aviokompanije nude putnicima u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i hotelima i oni su obično veoma povoljni.

Putnik može da dobije povoljno smeštaj u nekom od predloženih hotela, povratni transfer između aerodroma i hotela kao i popuste za obilazak najvažnijih turističkih znamenitosti u gradu.

Stopover pakete nudi aviokompanije u Persijskom zalivu kao i azijske aviokompanije, a na ovaj način se mogu turistički obići Dubai, Abu Dabi, Doha, Singapur, Hong Kong, Kuala Lumpur i mnogi drugi atraktivni i popularni gradovi Bliskog istoka ili Azije.