»Boeing 787 Dreamliner

Boeing 787 Dreamliner

Dreamliner je najnoviji model Boeingovog širokotrupnog aviona, koji je pušten u saobraćaj u oktobru 2011. Ovaj avion predstavlja revolucionarno inženjersko rešenje aviona koji se naziva i “avion budućnosti”.

Izgrađen je od specijalnog kompozitnog materijala a njegove karatkeristike su takve da putnicima pruža potpuno drugačiji doživljaj letenja. Avion je veoma ekonomičan i predstavlja sjajan izbor aviokompanija za dugolinijski saobraćaj. Ovaj avion predstavlja i pozitivan ekološki primer sa smanjenom emisijom štetnih gasova za petinu.

Dreamliner je jedan od najprodavanijih aviona. Ovaj je avion postigao veliki uspeh u prodaji i pre nego što je pušten u komercijalnu upotrebu do kada je prodato 850 aviona. To pokazuje oduševljenje aviokompanija i poverenje u Boeingove tehnološke inovacije, koje ovaj avion čine jedinstvenim u istoriji civilnog vazduhoplovstva.

Međutim, uprkos sjajnom početku prodaje, avion je početkom 2013. godine je povučen iz saobraćaja u celom svetu, pošto je otkriven problem sa ugrađenim litijumskim baterijama. Ispostavilo se da su one sklone pregrevanju i samozapaljivanju pa je nakon višemesečnih dodatnih testova i provera, ovaj avion dobio modifikovane baterije i vraćen u saobraćaj.

Prvi korisnici novog modela su japanske aviokompanije ANA i JAL, zatim Ethiopian u Africi, Qatar Airways u regionu Bliskog istoka, poljski LOT u Evropi i United u Severnoj Americi.

U saobraćaju su trenutno najmanji model Dreamlinera 787-8, kao i njegova izdužena varijanta 787-9. Na pariskom avio sajmu u Le Buržeu, koji je održan u junu 2013. najavaljena je proizvodnja treće verzije, najvećeg Dreamlinera 787-10, koji će imati dolet od skoro 13.000 metara i koji će predstavljati najefikasniji avion za dugolinijski saobraćaj.

Kako prepoznati Dreamliner?

Boeing 787 je širokotrupni avion srednjeg putničkog kapaciteta. To je dvomotorac veoma specifičnih aerodinamičnih linija. Ima veliki raspon krila, koja su povijena na gore i uvijena ka nazad. Izgledaju kao krila orla na početku zamaha. Krila se ne završavaju vingletima kao što je to slučlaj kod ostalih Boeing-ovih aviona. Motori mu se nalaze na krilima izbačeni unapred. Nos aviona je oštar i nastavlja se nakon visokog ali veoma blago iskošenog čela.

Putnička kabina

Putnička kabina može biti podeljena na tri putne klase: ekonomsku, biznis i prvu. U zavisnosti od konfiguracije za koju se odluči aviokompanija kapacitet aviona se kreće od 210 do 250 putničkih mesta kod modela 787-8, dok je kod modela 787-9 (u razvoju) kapacitet povećan na 250 do 290, a kod modela 787-10 i do 330 putničkih mesta.

Unutar putničke kabine se nalazi 34 reda sedišta u konfiguraciji 2+4+2 u ekonomskoje klasi i 2+2+2 u biznis klasi. To je situacija na osnvou prvog aviona ovog tipa koji će biti u saobraćaju a koji je u vlasništvu japanske aviokompanije ANA. Druge kompanije koje budu uvodile Dreamliner u saobraćaj imaće svoje zasebne konfiguracije putničke kabine.

Procedure u vanrednim situacijama

Kao i kod svih ostalih aviona procedure u vanrednim situacijama su uobičajene. Avion je snabdeven maskama za kiseonik koje su iznad svakog sedišta, pojasevima za spašavanje u vodi, koji su ispod sedišta. Avion poseduje osam izlaza za slučaj opasnosti. Dva su sasvim napred, bočno postavljena. Dva su u sredini ispred krila, dva u sredini iza krila a dva su nazad iza poslednjeg reda sedišta.

Oznaka u rezervacionom sistemu (IATA standard) 788
Za letove od/do Beograda ovaj tip aviona koristi: /
Broj putničkih mesta 210-290
Konfiguracija sedišta 2+4+2
Optimalna brzina krstarenja 950 km/h
Maksimalna visina krstarenja 13.100 m
Makismalan dolet 15.700 km