»Kvalitet vazduha

Kvalitet vazduha

Vazduh u putničkoj kabini se reciklira uz delimičnu zamenu sa svežim vazduhom koji se usisava spolja. Vazduh u putničkoj kabini je oslabljenog svojstva. On je ređi, suvlji i sa manje kiseonika. Iako vazduh kruži prolazeći kroz specijalne filtere on se ipak ne može smatrati apsolutno čistim.

Tokom leta moguća je pojava kijavice ili kašlja usled lošijeg kvaliteta vazduha.  Vazduh u putničkoj kabini je i veoma suv i mnogi putnici će imati problem da se naviknu na nepostojanje vlažnosti. Osećaj je poput boravka u pustinji. Kako bi se izborili sa potencijalnim poteškoćama treba piti dosta tečnosti (obične vode najbolje).

Možete i pre leta namazati kožu nekom hidratantnom kremom ili mlekom za telo kako biste je zaštitili od prevelikog isušivanja tokom leta. Vlažne maramice takođe mogu značajno pomoći za osveženje kao i mast za usne. Ako vam suv vazduh smeta obavezno kupite flašu obične vode u avionu ili ako su vam hrana i piće uključeni u cenu slobodno zamolite stjuardesu/stjuarta da vam da malo više vode

.

 

 

 

 

………………………..
Dijagram desno:
Kretanje vazduha u avionu,
(c) Haisam Hussein

 

1. Motori stalno usisavaju svež vazduh. Usisan vazduh se prvo naglo zagreva a potom  prolazi preko kontrolnog ventila gde se rashlađuje dodatnim spoljnim vazduhom.

2. Vazduh prolazi kroz filetere koji gotovo stoprocentno odstranjuju bakterije i viruse. U ove filtere dolazi i vazduh iz putničke kabine.

3. Vazduh koji je usisao motor se meša sa dodatnim spoljnim vazduhom i recikliranim kabinskim vazduhom.

4. Vazduh se dalje distribuira u putničku kabinu preko tri do sedam segmenata. Putnik tako deli isti vazduh samo sa putnicima iz istog segmenta.

5. Izlazni ventil konstatno održava ujednačen pritisak u putničkoj kabini, ispuštanjem viška vazduha.