»Aerodromske terase

Aerodromske terase

Aerodromske terase su specijalno određena veoma zaštićena mesta na velikim svetskim aerodromima, obično u sklopu terminala, sa kojih se mogu posmatrati avioperacije na platformi i manevarskim površinama kao i sletanja i poletanja aviona. Ulaznice se za ovakve terase najčešće plaćaju simbolično, nekoliko evra a negde je ulaz besplatan.

Aerodromi u mnogim zemljama imaju status turističke atrakcije poput zabavnih parkova. Ciriški aerodrom ima mnoštvo sadržaja za turiste a njih godišnje koristi skoro pola miliona posetilaca, koji nisu svi putnici aerodroma. Mnogi domaći turisti posećuju aerodrom praveći ovde celodnevne izlete.

Na aerodromu u Pragu na Terminalu 2 Sever postoji terasa ograđena staklom koja je namenjena pušačima a koja se može koristiti i kao vidikovac. Aerodrom Ferihegy u Budimpešti ima zasebnu terasu na vrhu terminala za koju se plaća ulaznica a Minhenski aerodrom pored brda u okviru parka za posetioce ima i terasu za koju se plaća ulaznica od 2 evra i koja se nalazi na sedmom nivou terminala. Frankfurtski aerodrom takođe ima terasu za posetioce i zaljubljenike u avione a ovakvi sadržaji svojstveni su svim nemačkim aerodromima.

Beogradski aerodrom je nekada davno imao terasu koja je zatvorena za posetioce. Pre nekoliko godina pokrenuta je izgradnja dva brežuljka pored platforme C i naspram piste odakle se pruža fantastičan pogled na poletanja i sletanja kao i na avione koji se nalaze parkirani duž C platforme. međutim ovi brežuljci iz nepoznatih razloga nisu završeni pa se još uvek ne koriste.

Najpoznatije aerodromske terase u Evropi

Aerodrom Naziv terase Lokacija Cena
Budimpešta Observation Terrace Terminal 2A, mezanin 1,3 €
Diseldorf Observation Deck Departures B na krovu B terminala (centralni hol) 2,2 €
Observation Deck
Airport Station
na aerodromskoj železničkoj stanici
Frankfurt Visitor’s Terrace Terminal 2 5 €
Minhen Visitor’s Terrace Terminal 2 / Level 7 besplatno
Viewing Hill Visitor’s Park
Cirih Dock B iznad terminala B 5 CHF
Mančester Spectator’s Terrace Terminal 1, Garaža, 13 nivo besplatno
Keln / Bon Observation Deck Terminal 1 (B-C) besplatno
Amsterdam Panorama Terrace Arrivals Hall 1-2 i 3 besplatno
Prag Lookout Terrace T1 tranzit i T2 javni hol besplatno