»Spoting u Beogradu

Spoting u Beogradu

Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu iako nema ništa protiv spotera nije u prilici da im omogući nesmetano vrzmanje uz ogradu aerodroma. Nekada davno postojala je predivna terasa sa koje su potpuno slobodno mogli da se posmatraju i fotografišu avioni. Ova terasa je zatvorena danas. Aerodrom je predvideo jednu zonu za spotere nedaleko od C platforme pored parkinga za taksiste. Ovde je počela izgradnja brda koje će imati funkciju vidikovca i sa kojeg će biti moguće slobodno fotografisanje. Problem spoterima u Beogradu može praviti pogranična policija i aerodromske službe bezbednosti. Policija može legitimisati neželjene posetioce i može ih udaljiti. Na naslovnoj fotografiji: Avion Boeing 737-500, u taksiranju ka pisti. Slikan iz Ledina, (c) Uroš Mitrović

Nezvanične pozicije za spoterisanje na beogradskom aerodromu:

 • Vidikovac pored taksi parkinga,
  u izgradnji: nedaleko od C platforme i parkirne pozicije C5-6. Izvanredan položaj za sve aktivnosti na pisti 12  (idealna pozicija tokom leta kada većina aviona koristi ovu pistu za sletanja /poletanja). Ovo mesto pretenduje da u skorijoj budućnosti postane park vidikovac namenjen građanima koji vole avione.
 • Njive pored Ledina,
  naspram piste 30. Do tamo se dolazi skretanjem sa Surčinskog puta u naselju Ledine, na lokalni putić neposredno pre skretanja za aerodrom. Tim putićem se ide do kraja a zatim se preko njiva može doći do same ograde odakle se mogu posmatrati avionu u taksiranju ka pisti 30. Takođe je povoljna pozicija za posmatranje sletanja iz smera jugoistoka dok je za poletanje nepovoljnije. Ovo područje je nepovoljno u jesen zbog visokog kukuruza na njivama.
 • Naselje Radio Far
  se nalazi pored autoputa Beograd-Zagreb. Pristupa mu se sa autoputa iz pravca Zagreba. Skretanje je kod karting staze. Potrebno je otići na kraj naselja nakon poslednjeg reda kuća. Ovo je nepovoljna lokacija zbog velike udaljenosti piste i zbog gledanja “u sunce” što otežava fotografisanje a treba biti obazriv pošto u naselju ima dosta puštenih pasa.
 • Skretanje na aerodrom sa autoputa
  je još jedno veoma dobro mesto za fotografisanje, ali ovde nije pametno zadržavati se. S obzirom da je u pitanju saobraćajna petlja gde se nalazi skretanje iz oba smera autoputa ka aerodromu položaj je veoma prometan i rizičan a prisustvo policije je skoro konstantno. U trouglu pre samog uključenja na autoput iz pravca aerodroma se može posmatrati fantastično sletanje aviona s obzirom da se on nalazi na samoj liniji sletanja. Ovde će vam avioni bukvalno sleteti iznad glave.
 • Pešačka pasarela iznad autoputa
  kod “Soko salaša” je interesantna pozicija pošto se dobro vide sletanja i poletanja na pisti 12. Gledanje “u sunce” i ovde može biti problem za fotografisanje pa je ova pozicija idealna ujutro i uveče kao i kada je oblačno.

Važne napomene (obavezno pročitati)

Srpska pogranična policija može privesti spotere koji fotografišu avione u neposrednoj blizini aerodroma. Snimanje aviona je moguće na ličnu odgovornost. Spoteri treba da sa sobom uvek poseduju lična dokumenta i treba da izbegavaju da prilaze ogradi. Aerodromski kompleks je pod video nadzorom velikog dometa i svako kretanje u njegovoj okolini će biti primećeno. Spoteri ne treba da ulaze u rasprave sa pograničnom policijom, već treba da poslušaju njihove preporuke i da prekinu sa fotografisanjem i da se udalje.

Spoteri treba da paze da ne naruše teritoriju aerodroma u kojoj su zabranjeni pristup i kretanje. Ovi prostori su uvek ograđeni i označeni raznim natpisima. Potrebno je poštovati znake upozorenja i držati se na sigurnoj udaljenosti od zabranjenog područja.

Pored mera zaštite bezbednosti manevarskih površina aerodroma (piste, stajanke, rulne staze) postoje i posebne mere zaštite pograničnog područja u koja spadaju svi međunarodni aerodromi. Sve te aerodromske površine se smatraju pograničnom zonom i u skladu sa tim na njima važe odgovarajući restriktivni državni zakoni.