»Sezonalnost

Sezonalnost

Sezonalnost tarifa kod avioprevoznika je danas sve ređa pojava. Ona još uvek može da se sretne u interkontinentalnom saobraćaju i to najviše za Severnu Ameriku i Australiju. Aviokompanije koje održavaju redovan saobraćaj na ovim rutama imaju obično izražene dve sezone a ponekad i tri.

Visoka sezona

je po pravilu u letnjem periodu (za severnu Ameriku) i u zimskom periodu na severnoj hemisferi (za Australiju). Oko Božića i Nove godine je takođe visoka sezona što se u slučaju Australije posebno primećuje pošto se poklapa sa letom na južnoj hemisferi. U ovoj sezoni su karte skuplje odnosno tarife ostaju u istom odnosu ali se njihova nominalna cena uvećava za određeni iznos.

Kod evropskih aviokompanija sezonsko povećanje je obično 100 evra za povratnu kartu. Visoka sezona je određena i velikom potražnjom za aviokartama pa je sasvim razumljivo što uprkos višim cenama ima znatno manje raspoloživih mesta.

To još dodatno povećava troškove putovanja jer se moraju kupovati karte na višim cenovnim klasama. Zato se putnicima savetuje da izbegavaju putovanja u visokoj sezoni.

 

………………………………………..
Foto: Majica sa šaljivim natpisom “Preživeo sam Dan zahvalnosti na aerodromu”

U evropskom saobraćaju ne postoji sezonalnost. U Severnoj Americi se domaći saobraćaj značajno povećava u vreme nacionalnih praznika, a posebno u vreme Dana zahvalnosti (Thanksgiving Day), koji se slavi drugog ponedeljka u oktobru (u Kanadi) i četvrtog četvrtka u novembru (u SAD).

Ovaj se dan slavi sa porodicom pa je broj putovanja avionom znatno uvećan pre i posle praznika kao i na sam dan praznika. Aerodromske gužve u Americi za Dan zahvalnosti su postale jedan od simbola ovog praznika, a karte za letove u tom periodu je gotovo nemoguće naći, ili ako ih ima koštaju pravo bogatstvo.

Niska sezona

Niska sezona u aviosaobraćaju je u periodu posle božićnih i novogodišnjih praznika kada malo ko putuje. To su kraj januara, februar i početak marta. U ovom periodu su za sve destinacije najpovoljnije karte bilo da na toj ruti postoji sezonalnost ili ne. Popusti na redovne cene kao i uvođenje posebnih nižih promotivnih cena su veoma česti upravo u ovom periodu.

Srednja sezona

predstavlja period između visoke i niske sezone. To su, okvirno posmatrano, proleće i jesen. U srednjoj sezoni su cene karata na uobičajenom nivou i sa sporadičnim popustima.