»Putna dokumentacija i vize

Putna dokumentacija i vize

Prilikom planiranja putovanja treba proveriti dokumentaciju: pasoše i vize. Ovu proveru treba uraditi dovoljno ranije kako bi ostalo vremena za sređivanje dokumentacije ukoliko se ispostvi da je nepotpuna. Ako utrvrdite dan pred put da vam je pasoš istekao, onda vam ta provera ništa ne znači.

Nezavisno od obaveze posedovanje vize pojedine države mogu zahtevati određeno važenje pasoša, na primer, 3 meseca nakon povratka i slično. Ukoliko vam se rok važenja pasoša približava proverite u najbližem konzulatu zemlje u koju putujete da li sa tim pasošem možete krenuti na put.

Pored pasoša često će vam biti potrebna i viza i zato još pre kupovine karte proverite kakav vizni režim važi za državu čiji pasoš posedujete. Ukoliko vam nije potrebna viza ipak proveriti da li postoje neki dodatni uslovi za ulazak u određenu zemlju. Putnici koji svoje putovanje započinju iz druge zemlje treba da obrate dodatnu pažnju na potrebnu proceduru ulaska u zemlju odakle će započeti putovanje.

Tranzitne vize su takođe veoma važne u aviosaobraćaju. Za daleka putovanja koristi se više letova sa presedanjem na jednom ili čak više aerodroma širom sveta. Konekcije su veoma raznovrsne pa se putnici mogu u tranzitu naći na najčudnijim mestima i zato je od velike važnosti da se dobro informišu o tranzitnim vizama.

Uobičajeno je, ali nije pravilo, da tranzitne vize nisu potrebne ukoliko putnik ne napušta tranzitnu zonu i ako njegovo zadržavanje nije duže od 24 časa. Obavezno treba proveriti vizni režim tranzitne zemlje.

Avioagenti i aviokompanije mogu dati informacije o viznom režimu, ali je preporučljivo te informacije uvek proveriti na zvaničnom mestu. Rezervacioni sistemi mogu sadržati informacije o viznom režimu ali one ne moraju uvek biti precizne i aktuelne.

Zvanične informacije o viznom režimu zemlje u koju putujete možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Putnici koji svoje putovanje započinju iz druge zemlje treba da obrate dodatnu pažnju na potrebnu proceduru ulaska u zemlju odakle će započeti putovanje.

Ilustracija: Zemlje za koje nije potrebna viza vlasnicima srpskih pasoša

 

Napomena: Mapa je ilustrativna. Preuzeta je sa Wikipedije. Savetuje se putnicima da informacije naknadno provere. Brazil je označen tamno plavo pošto je potpisan sporazum o bezviznom režimu ali on još uvek nije ratifikovan.

Druga dokumenta

koja mogu biti potrebna za putovanje u inostranstvo

  • ovlašćenje roditelja ili staratelja za maloletnike ako putuju sami ili sa drugim odraslim osobama ili samo sa jednim roditeljem
  • za pojedine zemlje je potrebna potvrda o vakcinaciji od određenih bolesti
  • za kućne ljubimce je potrebna potvrda o vakcinaciji protiv besnila kao i pasoš za kućne ljubimce
  • potrebna je dozvola nadležnog ministarstva za iznošenje predmeta visoke umetničke i kulturne vrednosti, arheoloških eksponata, trofejnog i lovačkog oružja i municije i divljači.
  • ukoliko se iznosi novac u vrednosti više od 10.000 evra neophodna je bankarska potvrda o poreklu novca.