»Dan i vreme leta

Dan i vreme leta

Dan leta

je dan u nedelji kada se određeni let obavlja. Najčešće se označava brojevima (“1” je ponedeljak, “2” je utorak i tako dalje do “7” za nedelju). Ako neka aviokompanija određeni let obavlja danima “1,3,5” to znači da ona leti ponedeljkom, sredom i petkom. Ovo se može označiti i kao “1-3-5–” gde crtica označava da tog dana nema leta.

Ukoliko aviokompanija leti svakodnevno na nekoj liniji onda se to najčešće označava kao daily (na engleskom: dnevno). Kada kompanija na nekoj liniji leti svakog dana u nedelji osim jednog ili dva onda se to označava malim slovom “x” sa značenjem (except, na engleskom: osim, izuzev). Ako u redu letenja piše “x6” to znači da se let obavlja svakim danom osim subote ili “x4,7” znači svaki dan osim četvrtka i nedelje.

Dan leta se može označiti i početnim slovom engleskog naziva za dan (M – za ponedeljak / Monday, T – za utorak / Tuesday, W – za sredu / Wednesday, T – za četvrtak / Thursday, F – za petak / Friday, S – za subotu / Saturday, S – za nedelju / Sunday).

Vremena leta

se uvek označavaju u obliku 1250 najčešće bez ikakvih znakova interpunkcije, gde su prve dve cifre sati a druge dve minuti. Označena vremena su uvek lokalna. Prvo vreme je vreme poletanja dok je drugo vreme vreme sletanja. Ako su početna i krajnja destinacija u različitim vremenskim zonama treba imati u vidu da su oba vremena lokalna.

Na primer avion iz Moskve poleće u 1125 (moskovsko, istočnoevropsko vreme) a u Beograd sleće u 1220 (beogradsko, centralnoevropsko vreme). Iako izgleda da je let trajao 55 minuta on je zapravo trajao 2 sata i 55 minuta. Razlika je u nastala zbog prelaska iz jedne vremenske zone u drugu.

Na ove razlike treba obratiti pažnju prilikom planiranja putovanja da se ne dogodi da propustite let. Propuštanje leta u povratku je ipak retkost. Jer kada ste već u drugoj vremenskoj zoni onda ste sasvim sigurno i vaš sat prebacili na novo vreme tako da je mogućnost propuštanja leta zbog druge vremenske zone gotovo nemoguća.

Zato je važno da svoje časovnike pomerate u skladu sa svojim kretanjem kroz zone. Posebno treba biti oprezan u slučaju transfera na nekom od aerodroma koji je u drugoj vremenskoj zoni. Polazak sa aerodroma koji je u susednoj vremenskoj zoni je takođe veoma riskantno. Kod nas je to slučaj sa aerodromima u Temišvaru, Sofiji, Solunu ili Istanbulu. Putnici iz južne i istočne Srbije kojima su ti aerodromi blizu mogu propustit let ukoliko ne obrate pažnju na lokalno vreme. Rumunija, Bugarska, Grčka i Turska su u istočnoevropskoj vremenskoj zoni koja je +1 sat u odnosu na našu.

Vreme leta nije i krajnji rok za pojavljivanje na aerodromu. Da bi se obavile neophodne aerodromske procedure (čekiranje, predaja prtljaga, pasoška i carinska provera i ukrcavanje) potrebno je na aerodrom doći najmanje sat i po do dva (u zavisnosti od aerodroma). Šalteri za prijavu putnika se obično zatvaraju oko 40 minuta pre planiranog poletanja, mada ima i daleko dužih rokova. Obavezno treba proveriti sa avioprevoznikom. Gejtovi se takođe mogu zatvoriti ranije (oko 20 minuta pred planirano poletanja).