»Aerodromski parkovi

Aerodromski parkovi

Minhenski aerodrom

Aerodrom u Minhenu je veoma specifičan po svojim sadržajima za posetiioce. Ovaj aerodrom se izdvaja bogatom ponudom za sve ljubitelje avijacije. Sa posebnom pažnjom su pripremljene razne zanimljivosti za posetioce. Zabavni sadržaji su namenjeni kako putnicima sa ovog aeordroma tako i veoma zainteresovanoj lokalnoj zajednici. Na ovaj aerodrom vikendom roditelji dovode svoju decu kako bi ovde proveli svoje slobodno vreme uživajući u mnoštvu interesantnih programa i izložbi.

Većina zabavnih sadržaja je smeštena u okviru posebnog parka, koji se nalazi naspram Terminala 1 (mapa desno). Na tom mestu se nalazi Visitor’s park u okviru koga su smešteni:

  • Informativni centar, sa brojnim multimedijalnim sadržajima, mini izložbom aerodromske istorije, prikazom edukativnih filmova…
  • Visitor’s Hill je brdo, vidikovac, sa koga se pruža sjajan pogled prema platformama i pistama, tako da ovde posetioci mogu uživati u posmatranju aviooperacija.
  • Izložba istorijskih letelica je mala postavka na otvorenom gde putnici mogu pogledati legendarne putničke avione: DC-3, Ju-52 i Super Constelation.
  • Minigolf se nalazi u okviru parka. Teren ima 18 rupa, a na njemu je moguće uplatiti i časove golfa.

Park je otvoren tokom cele godine i ulaznica se ne plaća. Informativni centar, prodavnica suvenira i izložba istorijskih letelica su otvoreni od 9:30 do 17 časova zimi i 18 časova leti (osim u dane državnih praznika). U parku je moguće boraviti sa kućnim ljubimcima. Do parka se stiže veoma jednostavno iz centra grada. Linije S1 i S8 gradske železnice (S-bahn) imaju stanice pored samog ulaza u park po kome se stanica i zove – Besucherpark.

Runway Visitor’s Park

Aerodrom Mančester

Na aerodromu u Mančesteru se pored piste nalazi veliki park avijacije u kome se posetioci mogu zabaviti kako posmatranjem aviona koji sleću ili poleću sa mančesterskog aerodroma tako i rashodovanih aviona koji su izloženi u parku.

Posetioce posebno privlači izbložba čuvenog “Konkord”-a. Model sa registarskom oznakom G-BOAC se nalazi u hangaru i može se posetiti u okviru organizovanih tura. Ulaznica za “Konkord izložbu” košta 13 funti.  Tura sadrži kratak audio-vizuelni prikaz aviona, razgledanje aviona spolja kao i ulazak u putničku kabinu.

Posetioci imaju mogućnost da sede u čuvenim kožnim sedištima koja su koristile slavne ličnosti uključujući i kraljicu koja je često letela ovim avionom.

Oni mogu da posete i kokpit Konkorda što je neka vrsta ekskluziviteta pošto to nije moguće uraditi nigde drugde u svetu. Na kraju 40 minuta duge ture posetioci dobijaju sertifikat o poseti Konkordu kao uspomenu na ovaj događaj.

Pored ove ture postoji i nešto naprednija i stručnija tehnička tura koja košta 20 funti. U parku je moguće uplatiti i specijalnu turu kojom se obilaze tri istorijska aviona za dva sata. Pored pomenutog Konkorda, posetioci imaju priliku da se upoznaju i sa avionioma kao što su DC-10 i Avro RJX-100. Sam park je idealan i za spotere pošto se nalazi na odličnom mestu za posmatranje avioperacija. U parku su izdignuta tri brda sa kojih spoteri mogu posmatrati i fotografisati avione. Sa preko 600 dnevnih aviooperacija na aerodromu “Runway Visitors Park” je pravi raj za spotere i ljubitelje avijacije.

Aeropark

East Midland Airport, Velika Britanija

Na aerodromu East Midland se nalazi Aeropark gde su izloženi brojni istorijski avioni a u parku je moguće i posmatrati i fotografisati avione koji poleću i sleću. Odlično mesto za ljubitelje avijacije i za spotere. Ulaz u park se naplaćuje u iznosu od dve funte.