»Posmatranje aviona

Posmatranje aviona

Airline spotting ili posmatranje aviona je veoma rasprostranjen hobi u celom svetu. Armije entuzijasta obilaze velike svetske aerodrome kako bi posmatrali sletanja i poletanja različitih tipova aviona, beležili njihove registarske oznake i kolorne šeme.

Spoter je osoba kojoj je hobi neka od sledećih aktivnosti: posmatranje i fotografisanje aviona i drugih letelica, praćenje letova, slušanje uživo dostupnih radio komunikacija kontrolora letenja i posada aviona, beleženje i praćenje letelica po registracionim brojevima i praćenje njihove pripadnosti raznim flotama.

Oprema koju koriste spoteri sastoji se od fotoaparata, dvogleda, stolice na rasklapanje, sveske i olovke. Poželjno je da fotoaparat ima što veće optičko uvećanje i stabilizator slike, pošto se avioni moraju fotografisati sa bezbedne udaljenosti i dok su u pokretu.

Spoterisanje je u civilizovanim zapadnim državama potpuno normalna stvar i ne izaziva nikakve posebne mere bezbednosti od strane aerodromskih ili policijskih vlasti. Korist koje aerodrom ili aviokompanije mogu da imaju od spotera je nemerljiva. Mnoštvo vrhunskih fotografija aviona kruži na internetu besplatno reklamirajući aviokompanije i aerodrome. Za uzvrat oni podstiču spoterisanje tako što organizuju susrete ili jednostavno opremaju prostore sa kojih je dobar pregled. Međutim zbog veoma velikih rizika koje aviosaobraćaj nosi, posebno nakon učestalih terorističkih napada mere bezbednosti su pojačane svuda u svetu. Spoteri svuda u svetu doprinose bezbednosti aerodroma pošto su u prilici da nadležne službe izveste o svakoj sumnjivoj aktivnosti koju primete.