»Registrovani (predati) prtljag

Registrovani (predati) prtljag

Prtljag koji se predaje prilikom registracije putnika za let (čekiranja) se naziva registrovanim ili predatim prtljagom. Ovaj se prtljag pokretnim trakama otprema u sortirnicu gde se razvrstava i odvozi do aviona u koji se unosi u poseban prtljažni deo koji se obično nalazi ispod same putničke kabine. Pre ukrcavanja u avion putnici mogu videti iz zgrade terminala radnike aerodromskih službi kako dovoze i utovaruju prtljag.

Registrovani prtljag se prilikom predaje označava nalepnicom (tag) koja na sebi ima oznaku destinacije, prezime putnika koji je njegov vlasnik kao i poseban prtljažni broj ili oznaku koja se koristi za potragu u slučaju gubitka prtljaga.

Svaka aviokompanija ima sopstvena pravila o prevozu besplatnog registrovanog prtljaga. Obavezno proverite sa avioagentom ili sa aviokompanijom koja je dozvoljena količina prtljaga uz vašu tarifu.

Dva prtljažna koncepta

Aviokompanije primenjuju jedan od dva koncepta besplatnog prtljaga:

  • Težinski koncept (Weight concept) – se odnosi na dozvoljenu težinu.
  • Komadni koncept (Piece concept) – se odnosi na broj kofera.

Stariji je težinski koncept, koji se danas ređe primenjuje.

On dozvoljava da ukupno predati prtljag ne prelazi određenu propisanu težinu.

Limit je obično 20kg ili 30kg za ekonomsku klasu i 30kg ili 40kg za biznis klasu, u zavisnosti od pravila kompanije.

U okviru ovog limita putnik može predati koliko želi torbi.

Mlađi koncept je komadni i on predviđa određen broj kofera koji se mogu predati, pri tom svaki kofer ima određene maksimalne dimenzije i težinu. Kod komadnog koncepta je dozvoljena predaja jednog kofera u ekonomskoj klasi i dva u biznis klasi.

Maksimalna težina svakog kofera koji se predaje može biti 23kg u ekonomskoj klasi ili 32kg u biznis klasi.

Izuzetaka od ovih pravila može biti i oni postoje na letovima ka nekim specifičnim destinacijama (npr. Kina, Brazil, SAD…).

Uvećani prtljažni limit imaju putnici koji su članovi kompanijskih nagradnih programa.

Registrovani prtljag kod lowcost aviokompanija

Niskotarifni avioprevoznici retko uključuju besplatan prevoz prtljaga uz kupljenu aviokartu (izuzetak je npr. aviokompanija Niki). Kod lowcost aviokompanija prtljag koji se predaje se dodatno plaća. Ova doplata najčešće iznosi od 8 do 30 evra po komadu po pravcu.

Ukoliko prtljag plaćate online prilikom kupovine aviokarte onda se primenjuju najniže moguće cene dok je najskuplje kada se prtljag plaća prilikom registracije za let (čekiranja). Za plaćeni prtljag i dalje važe standardna pravila u pogledu dimenzija (158 cm zbirno) i težine (20-32 kg maksimalno).