»Airbus A350 XWB

Airbus A350 XWB

Airbusov avion A350 XWB je poslednji putnički model aviona koji je ušao u redovan saobraćaj. Ovaj avion je prvi Airbusov model napravljan većinski od kompozitnih materijala i smatra se glavnim konkurentnom Boeingovom Dreamlineru (u tehnološkom smislu) i B777 (u operativnom smislu). Airbus A350 XWB je prvi put ušao u saobraćaj u januaru 2015. godine na redovnoj liniji između Dohe i Frankfurta, aviokompanije Qatar Airways, koja je njegov prvi operator na svetu.

Avion je nastao na bazi Airbusovog širokotrupnog modela A330. Trup mu je proizveden od ugljeničnih vlakana, daleko je lakši te ekonomičniji i manje zagađuje životnu sredinu. Oznaka XWB je od engleskog “extra wide body” što znači da se radi o širokotrupnom avionu ali sa dodatno proširenim trupom. Ovaj model aviona će se proizvoditi u tri verzije: 800, 900 i 1000, s tim da je prva koja je ušla u saobraćaj verzija 900, koja je srednje veličine. Kraća verzija 800 planirana je za sredinu 2016, a godinu dana kasnije i najduža verzija 1000 će biti u upotrebi.

Oznaka u rezervacionim sistemima (IATA standard) 350
Za letove od/do Beograda ovaj tip aviona koriste: /
Broj putničkih mesta (uobičajena konfiguracija) 283 – 440
Standardna konfiguracija sedišta 3+3+3
Optimalna brzina krstarenja: 903 km/h
Maksimalan dolet 14.800 km

Kako prepoznati A350?

Airbus A350 je veoma lep avion, elegantnog oblika. Dugačak je poput svojih konkurenata A340 ili Boeingovog Dreamlinera, ali od svih njih ima ubedljivo najveći raspon krila i to mu je i osnovni znak raspoznavanja. Iako je slične dužine kao dugački A340 on ne izgleda tako izduženo, nekako je skladniji. Krila su mu blago povijena na gore i završavaju se specijalnim na unutra uvijenim šarkletima (vertikalnim krilnim završecima). To je dvomotorac sa velikim motorima obešenim o krila. Nos mu je pravilan, a stakla pilotske kabine imaju neobičan oblik koji podseća na noćnu masku za oči.

Putnička kabina

Maksimalan kapacitet aviona A350-900 koji je u saobraćaju je 440 putnika, odnosno 314 ili 315 ako je kabina podeljena u tri ili dve klase. Prvi avion koji je u redovnom saobraćaju je u floti Qatar Airwaysa i njegova kabina je podeljena u tri klase: ekonomsku, biznis i prvu, sa ukupno 283 sedišta.

Putnička kabina Airbusa A350 predstavlja najnovije tehnološko dostignuće. Ona je zbog ekstra širine prostrana, sa visokim plafonom, specijalnom rasvetom koja umanjuje posledice dugog leta i džetlega i sa velikim panoramskim prozorima.