»Aerodromska pomoć

Aerodromska pomoć

Aerodromska pomoć (Airport assistance) postoji na svim aerodromima, ali nisu svi vidovi pomoći dostupni na svakom aerodromu.
Putnici mogu zatražiti pomoć obučenog zemaljskog osoblja tokom svog boravka na aerodromima zbog više razloga. Ovaj vid pomoći je obično besplatan, ali u zavisnosti od osoba koje traže pomoć može biti i uz doplatu.

Pomoć za osobe sa posebnim potrebama

Na aerodromsku pomoć besplatno mogu da računaju osobe sa posebnim potrebama: nepokretne osobe ili osobe sa otežanim kretanjem, kao i slepe i gluve osobe. Za ovaj vid pomoći, potrebno je poslati zahtev kroz rezervaciju. Pomoć će obezbediti aviokompanija ukoliko poseduje sopstveno zemaljsko osoblje na traženom aerodromu.

Pomoć može pružiti i zemaljsko osoblje lokalnog aerodroma i u tom slučaju aviokompanija zahtev preusmerava aerodromskoj službi za prihvat putnika.Zemaljsko osoblje koje pruža pomoć osobama sa posebnim potrebama je obučeno za ovaj posao. Oni imaju pristup tranzitnoj zoni i u mogućnosti su da sprovedu štićenika sve do putničke kabine.

Pomoć za nepraćenu decu

Veliki tranzitni aerodromi imaju posebne sadržaje za nepraćenu decu. Svako nepraćeno dete na aerodromu dobija pomoć od člana zemaljskog osoblja. To može biti službenik aviokompanije ili aerodroma. Ova usluga je plaćena u okviru doplate za nepraćeno dete koju naplaćuju sve aviokompanije.

Osoba koja pruža pomoć prihvata dete od njegovog oblašćenog pratioca, koji je prijavljen i upisan u dokumentaciju prilikom izdavanja aviokarte za dete. Ona se brine o detetu tokom njegovog boravka na aerodromu. Pazi na sve neophodne procedure do ukrcavanja i provodi slobodno vreme sa detetom do njegovog leta.

Na velikim aerodromima postoje posebne prostorije za decu u kojima je poput vrtića.

U tim dečjim salonima (kids lounge) obezbeđen je stalan nadzor odraslih osoba. Na raspolaganju su im brojne igračke, a mogu da uživaju i u druženju i igranju sa drugom decom. Tamo gde postoje ovakvi dečji saloni osobe za pratnju mogu ostaviti decu u njima i ponovo ih preuzeti pred poletanje.

Pomoć po potrebi

Postoje brojni putnici kojima je potrebna pomoć na aerodromima i koje se same ne snalaze. To mogu biti starije osobe, nepismene osobe, nesnalažljive osobe i oni koji ne govore engleski ili neki drugi svetski jezik te zbog toga imaju problem sa snalaženjem na aerodromu. Ovakve osobe rizikuju da propuste neku od aerodromskih procedura i da na kraju propuste svoj let što može prilično zakomplikovati njihovo putovanje i proizvesti veliku štetu.

Zato je najbolje u slučaju da se osoba ne snalazi dobro zatražiti aerodromsku pomoć. Pomoć iz ove kategorije se plaća dodatno. Velike aviokompanije koje imaju značajan broj transfernih putnika i koje imaju prometne aerodrome koji su njihova velika čvorišta obezbeđuju aerodromsku pomoć svojim putnicima na njihov zahtev. Zahtev za pomoć na aerodromu se mora uputiti aviokompaniji direktno preko korisničkog centra ili preko avioagenta kod koga je kupljena karta. Ova usluga se dodatno plaća, a tarifa zavisi od aviokompanije i od aerodroma.

Aerodromsko (aviokompanijsko) osoblje koje pruža pomoć u ovim situacijama obično govori nekoliko jezika i to su osim engleskog i bar još jednog svetskog jezika (nemački, francuski, ruski, kineski) i jezici koje najčešće govore transferni putnici na tom aerodromu. Tako se na aerodromima u Cirihu, Frankfurtu, Minhenu, Parizu, Rimu, Londonu mogu sresti članovi zemaljskog osoblja koji govore srpski (bošnjački ili hrvatski) jezik i koji mogu pomoći većini putnika iz jugoslovenskih zemalja.