»Vrste redova letenja

Vrste redova letenja

Red letenja predstavlja prikaz organizacije letova jedne avio kompanije ili aerodroma. U redovima letenja se nalaze brojne korisne informacije za putnike: brojevi (oznake) letova, vremena polaska, lista i mapa destinacija, postojeća sezonalnost, tipovi aviona kojima se leti. Tu se još mogu naći i informacije o aviokompanijama sa kojima se ostvaruje saradnja, o aerodromima, pravilima prevoza, pravama i obavezama putnika i kompanije i svakakve druge korisne informacije.

Štampani red letenja

je u obliku sveske ili knjižice i putnici ih mogu pronaći u predstavništvima aviokompanija. U poslednje vreme sve više aviokompanija prestaje sa izdavanjem ovakvih skupih, štampanih redova letenja koji veoma brzo postanu zastareli.

Online red letenja

se nalazi na internet sajtovima i najčešće je jednostavan i interaktivan. Putnici sami biraju informacije čiji prikaz im je potreban (destinacije, datume). Aviokompanije veoma detaljno i maštovito predstavljaju svoje letove na internetu. Često se koriste i veoma praktične mape za izbor destinacija.

Red letenja za pametne telefone

U poslednje vreme su sve popularnije razne aplikacije za pametne telefone (smart phones). Postoje brojni programi za iPhone ili Android platforme. Redovi letenja su veoma jednostavni i obično se sastoje od prikaza aktuelnog reda letenja.

Razne aerodromske aplikacije osim informacija o sadržajima na aerodromu obavezno poseduju i trenutni red letenja. Slično je i sa aviokompanijskim aplikacijama koje imaju integrisane sezonske redovne letenja kako bi korisnici preko njih mogli da izvrše rezervacije ili kupovine aviokarata.

U Srbiji je veoma popularna Android aplikacija “Red letenja” koja pokriva aktuelni red letenja na aerodromu “Nikola Tesla” Beograd.

Ova aplikacija je besplatna i može se preuzeti sa ove lokacije. Instalacija i korišćenje su veoma jednostavni, a redovno se rade i poboljšanja.

Autori aplikacije su programer Miša Peić i dizajner Milan Živković, koji trenutno rade i na pravljenju aplikaciji za iPhone.
………………………………………
Foto levo: Naslovna strana android aplikacije “Red letenja”

Aplikaciju možete preuzeti uz pomoć sledećeg QR koda:

 

Aviokompanijski redovi letenja

Aviokompanije u redovima letenja predstavljaju informacije o svim svojim letovima i destinacijama.

Velike aviokompanije mogu izdavati više različitih redova letenja za svaki kontinent ili region posebno (Lufthansa).

Aerodromski redovi letenja

Redove letenja može izdavati i aerodrom i u tom slučaju se u njemu nalaze letovi svih aviokompanija koje saobraćaju sa tog aerodroma.

Gradski redovi letenja

Ponekad i veliki gradovi koji imaju više aerodroma mogu izdati “gradski” red letenja koji obuhvata sve letove sa svih aerodroma u tom gradu kao i informacije o raznim načinima za transfer između aerodroma.

Sezonalnost

Redovi letenja tradicionalno su podeljeni i po sezonama. U poslednjoj sedmici marta stupa na snagu letnji red letenja dok se za početak zimskog reda letenja smatra poslednja nedelja oktobra. Ovo su dva perioda u toku godine kada se aktivnosti aviokompanija značajno menjaju. Zimski redovi letenja su obično slabiji, u njima se nalazi manje letova, frekvencije su ređe, neke destinacije se sezonski ukidaju da bi se sa početkom letenjeg reda ponovo vratile. Postojanjem ova dva prelazna termina aviokompanijama je lakše da izvrše organizaciju sopstvenog saobraćaja. Otvaranje novih linija i gašenje nerentabilnih se ne mora poklapati sa ovim periodima ali se ovakve značajne promene najčešće od strane većine aviokompanija i aerodroma grupišu u tim periodima.